Buna seara.
As dori sa aflu si eu o opinie avizata legata de o procura notariala.
Am ajuns in urma cu cateva zile in posesia unei procuri notariale prin care o persoana cumpara o cota parte dintr-un imobil. In procura se specifica in prima parte ca o persoana X imputerniceste o alta persoana Y sa cumpere cota parte din imobilul respectiv, fara insa a se face vreo mentiune in procura despre existenta vreunei promisiuni de vanzare din partea persoanei care isi vinde cota parte din imobil. In procura se specifica mai departe ca persoana imputernicita este mandatata sa faca demersuri necesare bunei administrari a imobilului respectiv.
Persoana imputernicita doreste sa solicite si sa ridice un certificat de atestare fiscala pentru vanzarea respectivei cote din dreptul de proprietate. Pe rolul fiscal figureaza in calitate de proprietari atat X cat si persoana (Z) a carei cota parte din imobil se doreste a fi cumparata.
Intrebarea mea este urmatoarea: poate din punct de vedere legal Y sa obtina respectivul certificat de atestare fiscala pentru VANZARE in lipsa unei procuri notariale speciale de vanzare? Mai mult decat atat, poate din punct de vedere legal o persoana sa imputerniceasca o alta persoana sa cumpere un imobil? Este valida din punct de vedere fiscal o astfel de procura in lipsa unei promisiuni de vanzare?
Va multumesc si astept opiniile dumneavoastra! :)
Procura este valabila. Nu trebuie sa existe o promisiune de vanzare cumparare. Iar daca in mandat se specifica ca va intreprinde toate demersurile necesare sa cumpere este perfect valabila. Pentru certificatul fiscal insa proprietarul cotei parti care se vinde trebuie sa l obtina in cazul in care proprietatea este pe cote parti, deci Z trebuie sa procure certificatul fiscal caci el este vanzatorul. Este legal ca o persoana sa imputerniceasca alta persoana sa cumpere sau sa vanda bunuri imobile. Cu acea procura se va prezenta la semnarea actului autentic notarial de vanzare cumparare si va semna in numele cumparatorului in cazul de fata, procura in original tot autentica, pt ca este vorba de principiul simetriei, va ramane la dosar , la arhiva notarului. In plus acea procura se verifica si la Registrul de National de Revocare al Procurilor pentru a se verifica daca nu a fost revocata.
Procura vanzare teren
Sgb
Buna ziua. Mama este in strainatate si doreste sa vanda un teren pe care il are in Romania. Cum nu se poate prezenta la semnatul actelor ii face procura unei ... (vezi toată discuția)