avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre procurile notariale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre procurile notariale

Buna seara.
As dori sa aflu si eu o opinie avizata legata de o procura notariala.
Am ajuns in urma cu cateva zile in posesia unei procuri notariale prin care o persoana cumpara o cota parte dintr-un imobil. In procura se specifica in prima parte ca o persoana X imputerniceste o alta persoana Y sa cumpere cota parte din imobilul respectiv, fara insa a se face vreo mentiune in procura despre existenta vreunei promisiuni de vanzare din partea persoanei care isi vinde cota parte din imobil. In procura se specifica mai departe ca persoana imputernicita este mandatata sa faca demersuri necesare bunei administrari a imobilului respectiv.
Persoana imputernicita doreste sa solicite si sa ridice un certificat de atestare fiscala pentru vanzarea respectivei cote din dreptul de proprietate. Pe rolul fiscal figureaza in calitate de proprietari atat X cat si persoana (Z) a carei cota parte din imobil se doreste a fi cumparata.
Intrebarea mea este urmatoarea: poate din punct de vedere legal Y sa obtina respectivul certificat de atestare fiscala pentru VANZARE in lipsa unei procuri notariale speciale de vanzare? Mai mult decat atat, poate din punct de vedere legal o persoana sa imputerniceasca o alta persoana sa cumpere un imobil? Este valida din punct de vedere fiscal o astfel de procura in lipsa unei promisiuni de vanzare?
Va multumesc si astept opiniile dumneavoastra! :)
Cel mai recent răspuns: cielodellasera , utilizator 09:08, 11 Ianuarie 2012
Procura este valabila. Nu trebuie sa existe o promisiune de vanzare cumparare. Iar daca in mandat se specifica ca va intreprinde toate demersurile necesare sa cumpere este perfect valabila. Pentru certificatul fiscal insa proprietarul cotei parti care se vinde trebuie sa l obtina in cazul in care proprietatea este pe cote parti, deci Z trebuie sa procure certificatul fiscal caci el este vanzatorul. Este legal ca o persoana sa imputerniceasca alta persoana sa cumpere sau sa vanda bunuri imobile. Cu acea procura se va prezenta la semnarea actului autentic notarial de vanzare cumparare si va semna in numele cumparatorului in cazul de fata, procura in original tot autentica, pt ca este vorba de principiul simetriei, va ramane la dosar , la arhiva notarului. In plus acea procura se verifica si la Registrul de National de Revocare al Procurilor pentru a se verifica daca nu a fost revocata.
Multumesc pentru raspuns :yes:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evitarea problemelor in urma cumpararii teren cu procura b_alex b_alex Buna ziua, Am rasfoit o mare parte din topicul legat de vanzare teren cu procura insa am o nelamurire. As dori sa cumpar un teren cu o casa veche ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura pentru vanzare? alexberi alexberi Pentru o Procura de Vanzare, exista o limitare a dreptului de valabilitate? Procura este inregistrata la notar si prin ea Vanzatorul mandateaza o persoana ... (vezi toată discuția)
Incheiere promisiune bilaterala de vanzare cumparare in lipsa cumparatorului mdutan mdutan Doresc sa semnez la un notar o promisiune bilaterala de vanzare - cumpararea a unui imobil pe care il detin. Problema este ca promitentul cumparator nu este ... (vezi toată discuția)