avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acces dosar CNSAS
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acces dosar CNSAS

In primul rand va multumesc pentru ocazia de a adresa o intrebare.

Problema mea vizeaza accesul la dosarul intocmit de Securitate pe vremea comunismului.
Are cineva experiente din domeniul acesta?

Ma intereseaza indeosebi:
- daca procedura mai este posibila (o cautare google da rezultate contradictorii)?

- care este versiunea cea mai expeditiva din p.d.v. al eventualelor veniri la Bucuresti? (mentionez ca traiesc in strainatate deci ar fi dificil sa vin in mod repetat)

- a accesat cineva dosare ale rudelor de gradul 1 si 2 decedate? Daca da, ati putea sa impartasiti cum a aratat practic procedura respectiva? Ca necesar de acte am urmatoarea sursa: [ link extern ] :)

Cea mai importanta este insa prima intrebare, mai este accesibila procedura? Nu de alta, dar.... [ link extern ] :

Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 10:26, 29 Martie 2015
CNSAS verifică, din oficiu sau la cerere, apartenența sau neapartenența ca agent sau colaborator la organelor de securitate, ca poliție politică în cazul persoanelor care candidează spre a fi alese sau numite în anumite demnități sau funcții publice. Pentru cazurile din urmă verificările se fac din oficiu, pentru alte situații verificările se fac la cerere. Fiecare cetățean are dreptul și posibilitatea garantată prin lege să-și vadă dosarul instrumentat de fosta poliție politică, în cazul în care acesta există.
[ link extern ]
[ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2015
Justitiarul711, utilizator
Mulțumesc pt informație – mecanismul îl cuoșteam de pe situl cnsas-ului, aș fi curios dacă cineva a avut experiențe personal. Cunosc și situl vaisamar.wordpress.com, însă informația de acolo pare să fie veche, în orice caz nu apar comentarii de la persoane care au accesat dosarul în ultimii ani.
In acest caz va trebui sa asteptati raspunsul unui ,,patit,, mai exact a unei persoane care a facut aceste demersuri. Personal nu m-a napadit niciodata curiozitatea de a cerceta acest aspect, cu toate ca toti suntem si am fost mai mult sau mai putin urmariti in diferite moduri de unii sau altii.
:) Exact.
Înainte să accesez dosarele (al meu și ale părinților mei) va trebui să îmi fac un „coaching" sau un fel de examen de conștiință. Nu de alta, dar trebuie să fiu pregătit să aflu lucruri șocante despre prietenii mei *actuali* nu numai despre personaje care nu-mi mai sunt în preajmă.
Sunt oameni pe care (dacă-i regăsesc pe post de informatori) trebuie să-i pot ierta, cum ar veni, din start, ca să nu-mi otrăvesc mie și lor prezentul, în numele clarificării trecutului :)
Dar asta e o digresiune care nu are de-a face cu tema și cu profilul sitului....
Sa ne scrieti totusi cum au decurs procedurile de la inceput si pana la sfarsit, nu de alta dar poate se mai gasesc si alte persoane de pe acest forum care sa isi doreasca acest lucru.

Alte discuții în legătură

L 221/2009 lotuss lotuss Va rog sa-mi spuneti -unde se deschide proces pentru acordarea de despagubiri pe Legea 221/2009 - de unde se obtine copia unei hotariri ... (vezi toată discuția)
Un primar care a fost colaborator al securitatii mai poate candida la alegeri? mocianul mocianul un primar care are o sentinta definitiva si irevocabila in ceea ce priveste calitatea de Colaborator al Securitatii mai poate candida la alegerile locale din ... (vezi toată discuția)
Despre legea 221/2009 cu privire la deportatii de etnie germana in urss la 06.ian.1945 gbp63@yahoo.com gbp63@yahoo.com Solicit un raspuns sau o sugestie in ceea ce priveste procesul contra statului roman pentru acordarea de daune deportatilor in URSS in anul 1945. Unde pot sa ... (vezi toată discuția)