Buna ziua,
In urma cu mai bine de 10 ani parintii mei au cumparat 2 ha de pamant. nu a fost facuta nicio hartie notariala, nici macar o chitanta de mana. Parintii mei au continuat sa pleteasca impozitul pe pamantul acesta numai ca in urma cu 4 respectiv 2 ani amandoi au decededat. In calitate de fiica nu stiu cum sa procedez pentru clarificarea situatiei. Mentionez ca proprietarul a decedat la 2 zile de la vanzarea terenului iar copii nu au facut nici in ziua de azi succesiunea. Singura dovada pe care o am ca parintii mei au cumparat pamantul sunt doar martori din sat si rudele apropiate. Urmeaza sama interesez la primaria din satul respectiv daca exista copii dupa chitantele la impozit, deoarece nici chitantele nu le gasesc.
Este o situatie destul de complicata, probabil fara nici o sansa de a recupera pamantul cu forme legale, insa va multumesc anticipat pentru timpul acordat.
D-voastră trebuie să faceți o acțiune în uzucapiune în care să chemați ca pârâți copiii celui care a fost proprietarul terenului. Uzucapiunea se va face nu pentru că ați cumpărat terenul-ci pentru că v-ați comportat atâția ani ca proprietar(părinții d-voastră, și în continuare d-voastră)ați lucrat acel teren, este împrejmuit , etc.)
Mă tem că, din moment ce de la „cumpărarea fără acte” au trecut doar 10 ani, nici calea uzucapiunii nu e deschisă. Pt. „uzucapiunea scurtă de 10 ani” reglementată în vechiul cod civil trebuie ca (pe lângă alte condiții) să existe și un just titlu. Adică un act despre care părțile să fi crezut cu bună credință că transmite proprietatea, fără ca el să aibă, de fapt, această calitate.
În speță (rămânând la vechiul cod) e deschisă doar calea uzucapiunii lunigi, cea de 30 de ani. Dar până la împlinirea acestui termen mai sunt vreo 20 de anișori, așa că nu are rost să discutăm acum...
O soluție mai ... scurtă ar fi apelul la uzucapiuea extratabulară (bănuiesc că terenul respectiv nu are carte funciară deschisă...) de 10 ani, reglementată de noul cod civil. Acesta a instrat în vigoare în Octombrie 2011; deci au trecut între timp 3 ani și jumătate. Dacă moștenitorii „vânzătorului” vor fi oameni de treabă și nu vă vor deranja posesia asupra terenului, dacă veți plăti impozitele încă 6 ani și ceva și dacă martorii vor mai trăi până atunci, atunci veți putea încerca o acțiune în uzucapiune.
O altă variantă (condiționată însă și ea de buna-credință a moștenitorilor „vânzătorului”) ar fi să discutați cu persoanele respective, să le convingeți să îndeplinească (probabil că pe banii Dvs...) formalitățile de succesiune și apoi intabulare a terenului și apoi să încheiați cu ele, în bună-regulă, un act de vânzare în care să scrieți că prețul „s-a plătit” și să nu dați, fizic, banii respectivi încă o dată. Veți suporta însă cheltuielile cu onorariul notarial și cu impozitul pe venit al „vânzătorilor”.
Uite, de aia e bine să faci actele în regulă și la timp... Altfel au moștenitorii dureri de cap...