avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiinţare Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiinţare Asociatie de Proprietari

Asa cum mi s-a sugerat,am postat pe forum intrebarea!
Daca infiintam Asociatia de prop. pe o scara de bloc,este obligatoriu sa ai in cadrul asociatiei contracte de munca ?! Nu vrem sa angajam pe nimeni,infiintam aceasta asociatie doar din dorinta de a avea o asociatie a noastra deoarece noi ne gospodarim singuri.Fiecare locatar are incheiate contracte individuale la utilitati(gaz,apa si canal,curent electric) ! Nu dorim sa avem vreo cheltuiala !
Este posibil? Ceva sfaturi cu demersurile care trebuiesc facute daca raspunsurile sunt pozitive?
Cel mai recent răspuns: quiras , utilizator 12:53, 29 Martie 2015
Fireste, se poate lucra pe baza de voluntariat.
Dar, atentie, fara ca unele persoane sa fie recompensate prin scaderea unor obligatii la lista de plata.
Trebuie sa aveti in vedere ca exista si cheltuieli ale partilor comune, nu cred ca o sa stea cineva sa faca munca voluntara atunci cand trebuie reparata terasa, cand trebuie schimbata plasa subsolului, reparat fatada, iar lista poate continua, aici ma refer la urmarirea lucrarilor, nu reparatia efectiva.
Dar, atentie, fara ca unele persoane sa fie recompensate prin scaderea unor obligatii la lista de plata.


Interzice cineva ca in loc de 6 persoane sa fie trecuta doar o persoana la intretinere pentru cel care face "munca voluntara"?
Cresc cheltuielile celorlalti proprietari si nu este nici evaziune fiscala, nici nu incalca legea, sau incalca?
Este posibil, dar aveti grija sa nu faceti referire, in documentele de infiintare, la remunerarea onor functii/activitati din cadrul asociatiei.
Asociatia de proprietari veche, existenta sau nou infiintata, poate functiona legal fara a angaja pe cineva pe baza vreunui contract individual de munca.
Organul de conducere este adunarea generala.
Adunarea generala alege membrii comitetului, presedintele si membrii comisiei de cenzori. Acestora, asa cum spune legea li se poate acorda indemnizatie, in baza contractelor de mandat. Atentie se pot acorda indemnizatii, dar nu este obligatoriu. Orice presedinte, membru in comitet sau cenzor ales poate sa-si desfasoare activitatea legal fara a fi obligat sa primeasca indemnizatie.
Asadar asociatia poate functiona fara contracte individuale de munca dar si fara vreo cheltuiala cu personalul, fara a achita si a primi cineva indemnizatii.
Oamenii poate se inteleg bine, poate e armonie perfecta, se intalnesc anual in adunari generale, aleg, se intalnesc lunar in comitet, fac incasari, plati, incheie contracte, intocmesc situatii contabile, depun semestrial declaratii la primarie, afiseaza lunar listele, informeaza trimestrial proprietarii asupra celo prevazute in completarea legii 230/2007 a art. 36 cu lit. g), rezolva toate problemele asociatiei s.a.m.d. Si toate acestea le pot face cei alesi fara a fi platiti.
Pana cand? Pana nu mai vor, pana dau de greu, pana se cearta...

Cat despre acordarea unor avantaje gen diminuare numar persoane la intretinere, aceasta este ilegala si este considerata venit impozabil ca orice avantaj material obtinut intr-o firma, organizatie, institutie... Ca sa fie legala, valoarea avantajului acordat trebuie declarat la ANAF, calculat si achitat impozite si contributii...
Adriantot a scris:

..... se intalnesc anual in adunari generale, aleg, se intalnesc lunar in comitet, fac incasari, plati, incheie contracte, intocmesc situatii contabile, depun semestrial declaratii la primarie, afiseaza lunar listele, informeaza trimestrial proprietarii asupra celo prevazute in completarea legii 230/2007 a art. 36 cu lit. g), rezolva toate problemele asociatiei s.a.m.d....


Si pentru ce sa facem toate astea daca nu este nevoie de plati ,incasari ?Situatii contabile, la ce?Contracte ,cu cine si de ce?
Domnilor,este greu de inteles cum convietuim,dar sa stiti ca in ultimii 15 ani nu am avut asociatie !
Dupa ce fiecare dintre noi si-a montat centrala ca nu mai avem caldura centralizata si apa calda,ne-am bagat gaze,am incheiat contracte individuale cu furnizorii de utilitati,ne-am reparat acoperisul,curatenie pe scara ne facem singuri,etc. ...si toate astea fara a avea o asociatie!Dumnezeu stie prin cate am trecut!
Dar de vreo 2 ani s-a infiintat la nivel de oras o asociatie si noi nu dorim sa facem parte din aceasta .Pentru acest motiv dorim sa avem propria noastra asociatie,fiindca am fost introdusi in aceasta asociatie fara voia noastra !

Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2015
quiras, utilizator

Alte discuții în legătură

Functionare asociatie de proprietari ContSters134265 ContSters134265 La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu ... (vezi toată discuția)
In ca baza legala se poate renunta la serviciile asociatiei de locatari? carmenfatu70 carmenfatu70 suntem locatarii unei scari de bloc contorizata individual la toate utilitatile: gaz ,apa, salubrizare si am cerut asociatiei de proprietari sa ne diminueze ... (vezi toată discuția)
Administrare bloc fara asociatie de proprietari georgiana486 georgiana486 Buna ziua, As dori sa va intreb daca se poate administra un bloc fara a crea o asociatie de proprietari. Ideea este ca suntem un bloc nou construit, mic, de ... (vezi toată discuția)