avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrare bloc fara asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrare bloc fara asociatie de proprietari

Buna ziua,
As dori sa va intreb daca se poate administra un bloc fara a crea o asociatie de proprietari. Ideea este ca suntem un bloc nou construit, mic, de doar 12 apartamente si am inteles ca o asociatie de proprietari iti mananca mult timp si bani pentru a o infiinta ... ca sa nu mai spunem ca ai nevoie de tot felul de oameni (administrator, cenzor etc). Asadar, ce alte posibilitati avem in a ne gestiona singuri? Sau asociatia de proprietari este singura?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:14, 14 Martie 2013
In cazul cladirilor de locuit formate din proprietati individuale si proprietate comuna-indiviza,administrarea si gestionarea partii comune se realizeaza prin persoane specializate administratori de imobil persoane fizice atestate sau juridice
Infiintarea unei asociatii de proprietari nu necesita timp mult,in conditiile in care exista interesul proprietarilor pentru a incheia formalitatile necesare
Avantajele infiintarii asociatiei de proprietari sunt evidente avand in vedere multitudinea de asociatii existente,care prin reprezentantii legali reprezinta si apara interesele memebrilor proprietari in relatiile cu furnizorii de servicii,cu autoritatile si cu terti
Se poate si nu prea....si aici ma gandesc la faptul ca furnizarea de apa rece probabil vine pentru cele 12 apt. pe o conducta comuna, caz in care furnizorul este interesat sa faca UN SINGUR contract, respectiv pentru consumul de apa furnizata pe acea conducta.
Ce vreau sa spun ?
Daca toate utilitatile ar fi perfect separate, adica fiecare apt. sa aiba conducte separate de apa si caldura, atunci ar fi posibil, dar tot ar mai ramane si problema asa-numitelor "interese comune" : curatenia, ridicarea gunoiului, terasa blocului, etc si in acest caz infiintarea unei asociatii este benefica pentru ca are la o baza legislativa prin care se pot evita/rezolva toate neintelegerile care mai devreme sau mai tarziu sigur aparea vor intre asociati chiar daca acum cei 12 proprietari sunt in perfecta armonie.....Si stiti bine, oamenii se mai schimba, au toane, au personalitati diferite, interese si mai diferite si e suficient ca doar UNUL SINGUR sa se puna contra, sa zicem in cazul reparatiei terasei, sau sa considere ca el trebuia sa dea mai putin ca nu locuieste la ultimul nivel si atunci incepe circul si nu veti avea nici o parghie de reglementare a conflictului.....
Tot in avantajul dvs si al infiintarii unei asociatii pe baza legii 230/2007 este un fapt crucial : sunteti putini si va intelegeti bine !
Si nu, nu e "dracul chiar asa de negru" cu infiintarea si functionarea unei asociatii.....
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
Daniel4x4, utilizator
Poate blocurile nou infiintate au toate utilitatile contorizate pentru fiecare proprietate.In acest caz exista in noul cod civil posibilitatea sa va constituiti ca o asociatie fara personalitate juridica in baza unui regulament intern si alegerii intr-o adunare generala a unui reprezentant.

Intr-o adunare generala se poate stabili si un regulament de impartire a utilitatilor. Incercati.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar daca toate utilitatile sunt contorizate separat, cineva tot trebuie sa raspunda pentru : lumina pe scara, revizia coloanei comune de gaz (exista o coloana comuna a tevii de gaz), curatenia si scoaterea gunoiului, avaria unei tevi pe partea comuna, reparatia terasei (cand va fii cazul), incasarea si plata facurilor pentru suprafata comuna, recuperarea datoriilor de la eventualii restantieri, verificarea actelor, salariile (deci carti de munca) pentru angajati, viramente impozite, etc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
georgiana486 a scris:
As dori sa va intreb daca se poate administra un bloc fara a crea o asociatie de proprietari.

Fara asociatie de proprietari nu se poate numi activitate de administrare. Fara asociatie furnizorii nu au cu cine incheia contracte, nu puteti angaja personal, nu puteti repartiza legal cheltuielile, nu puteti incasa, plati consumurile...
Adica un bloc nu se poate administra fara o organizare.
...suntem un bloc nou construit, mic, de doar 12 apartamente si am inteles ca o asociatie de proprietari iti mananca mult timp si bani pentru a o infiinta ... ca sa nu mai spunem ca ai nevoie de tot felul de oameni (administrator, cenzor etc).

Conform legii 230/2007, o asociatie se infiinteaza cu minim 3 apartamente.
Acelasi timp va ia sa rezolvati problemele blocului, cu asociatie sau fara asociatie, poate ceva mai putin timp daca aveti asociatie.
Pentru infiintarea unei asociatii de proprietari nu aveti nimic de cheltuit. Faceti adunare generala, hotarati, intocmiti dosarul cu piesele necesare, mergeti la judecatorul delegat...
Asociatia de proprietari poate functiona fara administrator si salariati. Membrii comitetului executiv, alesi dintre proprietari, pot administra asociatia. Tot din asociati va puteti alege un cenzor fara cheltuieli.
Asadar, ce alte posibilitati avem in a ne gestiona singuri? Sau asociatia de proprietari este singura?

Daca infiintati asociatia de proprietari, inseamna ca va administrati si gestionati singuri.
Asociatia de proprietari este singura forma legala, normala de a va administra si gestiona problemele asociatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie plata salariu administrator? cristian_conea cristian_conea Sunt proprietar intr-un bloc si dpdv utilitati sunt separat total (blocul nu mai este legat la sistemul centralizat de incalzire, nu exista iluminat pe scara, ... (vezi toată discuția)
Constituire asociatie de proprietari sd2010 sd2010 Situația este următoarea: într-un bloc cu o singură scară sunt 15 apartamente. 14 dintre ele au contoare individuale pentru apa rece. Nu beneficiază ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari feliciacozma feliciacozma Constituirea asociatiei de proprietari intr-un bloc nou ( cu patru etaje) construit in 2010 este obligatorie sau facultativa? Mentionez ca toate apartamentele ... (vezi toată discuția)