avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota indiviza

Este posibil ca apartamente cu aceeasi suprafata, pe aceeasi scara de bloc, de pe acelasi nivel, sa aiba cote indivize diferite? Se motiveaza ca unul din locatari a luat uscatoria pe care a transformat-o si ca acesta este motivul ca celorlalti locatari sa li se diminueze cota indiviza. Stiu ca una este suprafata utila si alta este suprafata comuna.
Toate apartamentele dupa aceiasi coloana sunt egale, mai exista exceptii in care la parter pe o coloana care au de la etajul 1 la 8 doar apartamente de 3 camere sa existe un apartament de doua sau patru camere, dar daca sunt toate cu aceiasi suprafata atunci cota-parte indiviza este egala pentru toti. In cazul in care cineva a "luat" uscatoria (trebuie vazut in ce context a fost luata aceasta uscatorie, daca a fost cedata acestuia, sau este data in folosinta, daca plateste chirie, etc.), acelui proprietar ii poate creste cota-parte, fara sa diminueze cotele celorlalti proprietari.
Pentru raspuns la obiect este necesar sa precizati concret ce intelegeti prin
a luat uscatoria pe care a transformat-o

Spatiul comun a fost supus institutiei instrainarii sau inchirierii ?
Daca uscatoria a fost instrainata prin vanzare si exista document legal care atesta calitatea de proprietar,pe cale de consecinta respectivul proprietar detine o proprietate mai mare in raport de restul vecinilor care detin apartamente similare
In astfel de situatii si poate aplica un coeficient de majorare a cotei parti indivize.
Asadar, CPI ramane la fel dar i se aplica acel coeficient.

Acum, din practica se stie ca suma tuturor cpi de regula nu dau 100%.
Cauza: cadastrul a fost facut de diferite firme la momente defierite.
Se accepta transformarea suprafetelor utile dintr-un bloc in cpi care sa fie 100% (este o cota parte indiviza inderna, rectificata).
Problema se pune in felul urmator, din auzite, uscatoria ar fi fost concesionata de unul din locatari pe 45 ani si transformata in bucatarie. Locatarii de la acel nivel regreta ca si-au dat candva consimtamantul si acum cer sa li se reduca cota indiviza. Astfel apartamente cu aceeasi suprafta au urmatorele cote invize:43 mp/CI 5,13, 43 mp/CI 5,77, 35 mp/Ci 4,27, 35 mp/CI 7,03, 35 mp/CI 4,03. Ajutati-ma sa mai inteleg ceva, SU totala a scarii=732 mp.
Deci faceti in felul urmator:
- adunati toate suprafetele apartamentelor (fara balcoane) si in aceasta suma includeti si uscatoria concesionata. Aceasta suma reprezinta 100%
- impartiti suprafata fiecarui apartament la suma de mai sus si va va da un procent pentru fiecare apartament = noua cota-parte indiviza.
Daca veti aduna toate cotele-parti indivize trebuie sa va dea 100%.

In felul acesta omului cu uscatoria i se mareste cota-parte indiviza in timp ce celorlalti proprietari le-a scazut cota-parte indiviza.

Alte discuții în legătură

Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)
Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)
Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)