avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Reducere capital social SA ca urmare a reevaluarii in ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Reducere capital social SA ca urmare a reevaluarii in minus a unor cladiri aduse ca aport in natura?

Buna ziua,

Speta este urmatoarea:

O societate pe actiuni are 2 actionari dintre care unul are aport in numerar si al doilea a adus aport in natura 2 cladiri, acest al doilea acționar deținând majoritatea absolută a partilor sociale ( aprox. 80%). La momentul constituirii, cladirile aduse ca aport au fost evaluate la o anumita suma. Recent, s-a facut o reevaluare a cladirilor si s-a constatat o diferenta in minus destul de mare fata de valoarea initiala evaluata la momentul constituirii societatii (reevaluarea s-a facut pentru a se plati un impozit mai mic la autoritatile locale).Intrebarea este daca aceasta diferenta in minus determina sau nu reducerea capitalului social?

Normele legale care ar putea avea incidenta in aceasta speta sunt: art. 69 și art. 153 indice 24 din Legea 31/1990. Ce inseamna activ net și pierderea activului net, in sensul acestor articole. Capitalul social intra in formula de calcul a activului net? Pe de altă parte, mai avem prevederile din capitolul 4, sectiunea 4.13, art. 4.13.1., pct. 412, alin. 5 din Anexa 1 la Ordinul MFP nr. 1802/2014 care nu cred ca ar putea fi aplicabile pentru nu este vorba in speta de scoaterea din evidenta contabila a unui bun adus ca aport la capitalul social, ci este vorba de reevaluarea acelui bun.

Tind sa cred ca reducerea capitalului social ar trebui efectuata ca urmare a reevaluarii cladirilor aduse ca aport la capitalul social, dar nu sunt in totalitate sigur. Rog aduceti argumente pe text de lege.

P.S.: Scuze ca nu am reprodus textele legale mentionate mai sus.

Alte discuții în legătură

Diminuare capital louisa louisa Ma aflu in urmatoarea situatie: Unul din asociatii firmei a adus ca aport o cladire la capitalul societatii iar acum ca urmare a reevaluarii a iesit o valoare ... (vezi toată discuția)
Reducerea capitalului social la un sa mirabela_viorela mirabela_viorela Buna ziua. Presedintele CA doreste reducerea capitalului social al societatii prin reducerea valoarii nominale a actiunilor, insa in urma cercetarilor ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire aport la capital t_oana_79 t_oana_79 Buna ziua! Am si eu o intrebare: am in patrimoniul societatii mai multe cladiri, din care unele sunt aduse aport la capitalul social. Dupa reevaluare , daca ... (vezi toată discuția)