avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere cu insistente din partea angajatorului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere cu insistente din partea angajatorului de a-mi da demisia

Buna ziua,

va rog frumos sa ma ajutati cu niste informatii deoarece lucrez la o companie pentru Italia si patronul de aici din Romania a fost informat ca nu voi mai lucra pentru aceasta companie, dar ca nu a primit si motivul. Tin sa va prezicez ca nu am avut advertismente deloc de cand lucrez pt aceasta firma, adica 7 luni. Am avt aceasta discutie la telefon cu seful meu, nici macar nu a avut bunul simt sa a anunte luni cand a venit la munca, m-a sunat seara dupa ce am iesit ca sa-mi comunice acest lucru. Problema e ca ma pune sa-mi dau demisia intru-cat ziice ca blochez postul, eu a comunicatt ca nu-mi dau nicio demisie pt ca eu nu vreau lucrul acesta. Zice ca trebuie pt ca el a obtinut pt mine 45 de zile de preaviz cu toate ca nu am o functie de team leader sau mai stiu eu ce functie mare. Cei din Italia comunica ca eu la inceputul lunii aprlie nu mai lucrezez deja pt ei si cest lucru nu coincide cu cele spuse de seful meu din Romania, deoarece de luni 2 martie si pana in aprilie la inceput nu sunt 45 de zile. Exista cumva si varianta sa-mi dau demisia si sa pot avea salarii compensatorii?

Multumesc anticipat,
Gabriela I.
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 04:55, 1 Aprilie 2015
Nu iti da demisia intrucat acest act iti anuleaza drepturile ulterioare, daca nu mai are nevoie de tine sa te concedieze legal. Daca cauti in codul muncii ai sa gasesti informatii complete. Nimeni nu te poate obliga sa iti dai demisia.
Contractul individual de munca cu ce angajator l-ati semnat, strain sau roman?
Contractul l-am semnat aici in Romania si acum dou luni am semnat si un act aditional pentru marire de salariu incepand cu luna martie. Va multumesc pentru raspunsurile prompte.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Codul Muncii prevede posibilitatea acordarii de salarii compensatorii numai in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului (art.67).

Insa, potrivit principiului libertatii contractuale, partile pot stabili de comun acord si alte situatii in care se pot acorda astfel de compensatii.
Multumesc frumos perntru aceasta informatie de care aveam mare nevoie! Va urez o zi cat mai buna!

Alte discuții în legătură

Rezolvare penala conflict munca lilimagureanu lilimagureanu Lucrez intr-o companie foarte importanta ca redactor sef. Am fost informat joi, ca pana mari (ieri), sa iau o decizie daca vreau sa plec din companie de buna ... (vezi toată discuția)
Demisia sau concedierea angajatului fara acordul sau angel86 angel86 Buna ziua.am si eu o nelamurire;eu am intrat intr-un concediu de odihna de X zile, de pe datade 16.11.anul curent.Astazi la a- 4 zi de concediu am fost sa imi ... (vezi toată discuția)
Concediere fără dreptul la preaviz alina2222 alina2222 Buna ziua! Prietenul meu a lucrat la o companie, printr-un subcontractor. Compania pentru care lucra a decis sa înceteze colaborarea cu el, de pe o zi pe ... (vezi toată discuția)