buna seara am si eu o problema daca m ati putea ajuta cu un sfat. am un baietel de 5 ani nascut in spania tatal fiind spaniol necasatoriti. acum eu si baietelul traim in romania dar tatal refuza sa ii fac certificatul de nastere copilului, refuza sa ajute financiar copilul.ce pot face tinand cont ca nu muncesc si financiar ma ajuta parintii mei. am incercat sa muncesc dar copilul meu este dependent de mine si dupa 2 luni sa imbolnavit . multumesc anticipat pt raspunsuri
Nu aveti nici un document eliberat de catre autoritatile spaniole din localitatea in care ati nascut?
Daca nasterea a fost inregistrată in Spania, puteti solicita autoritatilor din localitatea in care ati nascut eliberarea unui Extras de nastere multilingv, care nu necesita apostilare.
Cu acesta, actul de identitate, certificatul dumneavoastra de nastere si o declaratie notariala ca nu mai aveti nici o legatura cu tatal copilului, mergeti la starea civila din localitatea de domiciliu din RO si solicitati TRANSCRIEREA nasterii in actele de stare civila romane.
Daca nasterea nu a fost inregistrata sub nici o forma in Spania (la spital, stare civila, etc), aveti optiunea sa va adresati instantei de judecata romanesti, in vederea inregistrarii tardive a nasterii.
Formalitatile de mai sus pot fi indeplinite si in lipsa tatalui.
am certificatul multilingv tradus si legalizat in limba romana, am fost l primaria de care apartin si mi sa spus ca fara tata nu se poate rezolva. am intrebat la notar iar acesta mi a spus ca singura solutie este in tribunal sau la ministerul de externe, nu stiu ce leg are ministerul de extrn. in fine voi incerca si la alt notar. multumesc mult
Eu sunt de parere sa dati o declaratie la notar cum ca sunteti despartita de tatal copilului, ca nu aveti idee de locul in care acesta se afla si nu detineti actele lui de identitate(certif.de nastere, buletin) si sa mergeti la starea civila, sa solicitati transcrierea extrasului multilingv. Nu aveti nevoie de traducere sau apostila in cazul extraselor multilingve. Principalul este ca acesta sa fie in original fata/verso si sa poarte stampila. Daca insa detineti un certificat, (atentie! un certificat nu un extras) acesta trebuie mai intai apostilat si apoi tradus si legalizat la un notar din Romania. Desigur banuiesc ca detineti actele dvs. de identitate. Ulterior, dupa obtinerea certificatului de nastere romanesc a copilului mergeti la instanta de tutela si solicitati exercitarea autoritatii parintesti, fixarea domiciliului copilului la dvs.si pensia alimentara.