avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinerea certificatului romanesc
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinerea certificatului romanesc

buna seara am si eu o problema daca m ati putea ajuta cu un sfat. am un baietel de 5 ani nascut in spania tatal fiind spaniol necasatoriti. acum eu si baietelul traim in romania dar tatal refuza sa ii fac certificatul de nastere copilului, refuza sa ajute financiar copilul.ce pot face tinand cont ca nu muncesc si financiar ma ajuta parintii mei. am incercat sa muncesc dar copilul meu este dependent de mine si dupa 2 luni sa imbolnavit . multumesc anticipat pt raspunsuri
Cel mai recent răspuns: sorina1978 , utilizator 09:03, 28 Martie 2015
Nu aveti nici un document eliberat de catre autoritatile spaniole din localitatea in care ati nascut?

Daca nasterea a fost inregistrată in Spania, puteti solicita autoritatilor din localitatea in care ati nascut eliberarea unui Extras de nastere multilingv, care nu necesita apostilare.
Cu acesta, actul de identitate, certificatul dumneavoastra de nastere si o declaratie notariala ca nu mai aveti nici o legatura cu tatal copilului, mergeti la starea civila din localitatea de domiciliu din RO si solicitati TRANSCRIEREA nasterii in actele de stare civila romane.

Daca nasterea nu a fost inregistrata sub nici o forma in Spania (la spital, stare civila, etc), aveti optiunea sa va adresati instantei de judecata romanesti, in vederea inregistrarii tardive a nasterii.

Formalitatile de mai sus pot fi indeplinite si in lipsa tatalui.
am certificatul multilingv tradus si legalizat in limba romana, am fost l primaria de care apartin si mi sa spus ca fara tata nu se poate rezolva. am intrebat la notar iar acesta mi a spus ca singura solutie este in tribunal sau la ministerul de externe, nu stiu ce leg are ministerul de extrn. in fine voi incerca si la alt notar. multumesc mult
Eu sunt de parere sa dati o declaratie la notar cum ca sunteti despartita de tatal copilului, ca nu aveti idee de locul in care acesta se afla si nu detineti actele lui de identitate(certif.de nastere, buletin) si sa mergeti la starea civila, sa solicitati transcrierea extrasului multilingv. Nu aveti nevoie de traducere sau apostila in cazul extraselor multilingve. Principalul este ca acesta sa fie in original fata/verso si sa poarte stampila. Daca insa detineti un certificat, (atentie! un certificat nu un extras) acesta trebuie mai intai apostilat si apoi tradus si legalizat la un notar din Romania. Desigur banuiesc ca detineti actele dvs. de identitate. Ulterior, dupa obtinerea certificatului de nastere romanesc a copilului mergeti la instanta de tutela si solicitati exercitarea autoritatii parintesti, fixarea domiciliului copilului la dvs.si pensia alimentara.
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2015
Justitiarul711, utilizator
multumesc foarte mult , luni ma voi duce la notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transcriere certificat nastere elena090 elena090 buna ziua am si eu o problema.am un baietel nascut in spania eu fiind romanca tatal spaniol. acum eu si baietelul ne am stabilit in romania si nu stiu ce acte ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea procurii...in cazul acordului tatalui de a parasi(mama)romania cu minorul ana s ana s daca tatal face procura sa pot parasi spania cu minorul pt a merge in romania, cat timp e valabila(s-ar putea sa nu plec in perioada asta). apoi,,,pt a ma ... (vezi toată discuția)
Nasterea in strainatate adelacristina adelacristina Buna ziua.am si eu o intrebare,sunt insarcinata si aleg sa nasc in germania doar ca tatal copilului nu poate fi acolo in acel moment.o sa am un certificat de ... (vezi toată discuția)