Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti care-i data pensionarii pentru limita de varsta si pensionare anticipata,avand urmatoarele date:femeie,nascuta in octombrie 1962,18 ani de gr.1.
Ce criterii trebuiesc indeplinite, pentru pensie anticipata?.
Va multumesc frumos!
Sanatate si numai bine va doresc!
1. - In primul mesaj ati spus ca are 18 ani de grupa I de munca.
- Eu am luat de bun ce spuneti in al doilea mesaj, adica 16 ani si 8 luni de gr. I de munca.
2. Pentru o femeie nascuta in octombrie 1962 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
3. Pentru anii lucrati in gr I de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 8 ani (62/4 - 8/0 = 54 de ani si 4 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 8 ani (28 + 8 = 36 de ani).
4. Poate solicita pensie pentru limita de varsta, la 54 de ani si 4 luni, in octombrie 2016.
5. - Pensia anticipata (sau anticipata partiala) o poate solicita cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, adica la 57 de ani si 4 luni.
- Dar nu e cazul deoarece la acea data este deja pensionata pentru limita de varsta.
Multumesc frumos,pentru raspunsuri!
Am inteles gresit anii de grupa,prima data(de la persoana interesata,eu sunt doar mesagerul!).Scuze!
Sa aveti o zi buna! :vishenka:
Buna ziua!
Legea 142/2016 aduce o reducere la pensionarea anticipata a acestui caz,prezentat mai sus?.Adica ,persoana se poate pensiona acum sau trebuie sa astepte pana in octombrie 2016?.Multumesc frumos pentru raspuns!
Pensionare femei
lunguilie
Buna seara
O femeie nascuta in 30.08.1961 cu 32 ani si trei luni cotizati din care 15 ani si sapte lluni in grupa 1.
Cand poate sa iasa la pensie limita de ... (vezi toată discuția)
Data pensionare
paul1851
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti data pensionarii drept/anticipata pentru mama mea.
1. data nasterii= decembrie 1962
2. data angajarii= ianuarie 1982
3. ani ... (vezi toată discuția)