avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit rambursat in perioada de observatie in ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit rambursat in perioada de observatie in insolventa

Buna ziua , am urmatoarea nelamurire in privinta unui credit ipotecar :

Firma a contractat un credit ipotecar pt. constructia unei hale de productie in anul 2005 . In anul 2010 s-a facut o restructurare a creditului pe o perioada de 6 luni ( a crescut perioada de rambursare si ne-au " obligat " in acelasi timp sa semnam si un contrat de fidejusiune a celor 2 asociati . Firma nu a reusit sa se redreseze si am fost nevoiti in 2012 sa cerem insolventa.
Pana in momentul insolventei am reusit cumva sa achitam ratele , cu o intarziere de aprox. 60-80 zile. Creanta catre banca era la momentul deschiderii insolventei in valoare de 256.582 ron .Dupa aceea a scazut volumul de productie si nu am reusit sa mai achitam. In februarie 2013 , am gasit un cumparator pentru o parte din terenul care era ipotecat la banca.
Am cerut acceptul bancii pt. vanzarea terenului, trimitand acte doveditoare in acest sens dar ne-au tot taraganat , fara sa ne dea un raspuns. Ca raspuns " totusi "in septembrie 2013 ne-au trimis noua , fidejusorilor o somatie de vanzare a casei noastre ( noi asociatii fiind sot si sotie ) . Pana la multe insistente prin emailuri si prin cumparatorii care deja aveau suma aprobata pentru cumparare de la o alta banca , in decembrie 2013 a sosit si acceptul de instrainare .
Problema era ca noi am vandut pentru suma de 279.000 ron si banca ne-a cerut 308.000 ron .
Rog sa-mi spuneti daca in cazul acesta in care eram noi , adica in perioada de observatie , fara un plan de reorganizare , daca se aplica art.41 , alineatul (4) din Legea Insolventei , care zice ca " Nici o dobanda , majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala , nimita generic accesorii , nu va putea fi adaugata creantelor nascute ulterior datei deschiderii atat a procedurii simplificate , cat si a celei generale , in cazul in care nici un plan de reorganizare nu este confirmat."
Si daca mai aveau dreptul sa ne impuna suma de 308.000 ron , avand in vedere ca pretul de vanzare a activului era mai mare decat valoarea cu care s-a inscris banca la masa credala.
Asa simtim ca diferenta de la 279.000 ron pana la 308.000 ron , in acest caz nu ar fi trebuit sa o platim.
Multumesc ,
Balogh Iudit

Alte discuții în legătură

Insolventa la cererea debitorului razvan_craiova razvan_craiova Buna ziua, Se poate introduce cerre de insolventa de catre debitor? Avem o linie de credit pe firma, iar banca ne-a anuntat ca nu o mai putem prelungi si va ... (vezi toată discuția)
Insolventa sau executare silita stavar stavar am lucrat la o firma din 2001 pana in martie 2009 cand aceasta a fost executata silit de niste \"camatari\",firma este in reorganizare judiciara,unul dintre ... (vezi toată discuția)
In situatia in care un srl iese din insolventa prin respectarea ... petrodan petrodan In situatia in care un SRL iese din insolventa prin respectarea planului de reorganziare, fidejusorul mai poate fi executat? Atat timp cat datoriile ... (vezi toată discuția)