Buna ziua , am urmatoarea nelamurire in privinta unui credit ipotecar :
Firma a contractat un credit ipotecar pt. constructia unei hale de productie in anul 2005 . In anul 2010 s-a facut o restructurare a creditului pe o perioada de 6 luni ( a crescut perioada de rambursare si ne-au " obligat " in acelasi timp sa semnam si un contrat de fidejusiune a celor 2 asociati . Firma nu a reusit sa se redreseze si am fost nevoiti in 2012 sa cerem insolventa.
Pana in momentul insolventei am reusit cumva sa achitam ratele , cu o intarziere de aprox. 60-80 zile. Creanta catre banca era la momentul deschiderii insolventei in valoare de 256.582 ron .Dupa aceea a scazut volumul de productie si nu am reusit sa mai achitam. In februarie 2013 , am gasit un cumparator pentru o parte din terenul care era ipotecat la banca.
Am cerut acceptul bancii pt. vanzarea terenului, trimitand acte doveditoare in acest sens dar ne-au tot taraganat , fara sa ne dea un raspuns. Ca raspuns " totusi "in septembrie 2013 ne-au trimis noua , fidejusorilor o somatie de vanzare a casei noastre ( noi asociatii fiind sot si sotie ) . Pana la multe insistente prin emailuri si prin cumparatorii care deja aveau suma aprobata pentru cumparare de la o alta banca , in decembrie 2013 a sosit si acceptul de instrainare .
Problema era ca noi am vandut pentru suma de 279.000 ron si banca ne-a cerut 308.000 ron .
Rog sa-mi spuneti daca in cazul acesta in care eram noi , adica in perioada de observatie , fara un plan de reorganizare , daca se aplica art.41 , alineatul (4) din Legea Insolventei , care zice ca " Nici o dobanda , majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala , nimita generic accesorii , nu va putea fi adaugata creantelor nascute ulterior datei deschiderii atat a procedurii simplificate , cat si a celei generale , in cazul in care nici un plan de reorganizare nu este confirmat."
Si daca mai aveau dreptul sa ne impuna suma de 308.000 ron , avand in vedere ca pretul de vanzare a activului era mai mare decat valoarea cu care s-a inscris banca la masa credala.
Asa simtim ca diferenta de la 279.000 ron pana la 308.000 ron , in acest caz nu ar fi trebuit sa o platim.
Multumesc ,
Balogh Iudit