avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scurtarea sau segmentarea perioadei de preaviz dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scurtarea sau segmentarea perioadei de preaviz dupa demisie

Buna ziua,

Lucrez jumatate de norma intr-o firma de externalizare servicii (BPO) cu regim de ture si program de luni pana vineri de la 9-21. Din motive personale, am inaintat demisia mea pe un formular tipizat superiorului meu direct. A doua zi, am constatat ca demisia nu fusese inregistrata de acesta, asa cum imi promisese, iar cand am dorit sa iau legatura cu el, acesta "isi luase liber" de la serviciu, nefiind de gasit.

Desi termenul legal de preaviz este de 20 zile lucratoare, noul angajator are nevoie de mine in circa 13-14 zile lucratoare, de unde ramane o diferenta de 6-7 zile lucratoare de efectuat la vechiul angajator.
Noul angajator ofera un training full time (8.5-9 ore, inclusiv pauzele) timp de o luna, perioada in care nu mai am timp fizic sa ajung la vechiul angajator si sa prestez jumatatea de norma in cele 6-7 zile restante din preaviz.

0. Am dreptul sa solicit demisia direct, fara sa mai astept procedura depunerii de catre superior (o practica la limita legii, in opinia mea), pentru a obtine un nr. de inregistrare? E suficient daca fac o cerere pe o coala A4?

1. Avand in vedere ca am 14 zile de concediu neluate, il pot obliga pe angajatorul actual sa compenseze diferenta cu zile de concediu si sa-mi plateasca restul de zile?

2. Daca actualul superior nu e de acord cu ideea, am dreptul sa-l rog sau sa-i comunic oficial ca solicit segmentarea perioadei de preaviz, asa incat sa efectuez restul zilelor dupa acea prima luna de training la al doilea angajator?

3. Exista vreo limitare legala la numarul de ore lucrate pe zi la doi angajatori diferiti?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 26 Martie 2015
0. Am dreptul sa solicit demisia direct, fara sa mai astept procedura depunerii de catre superior (o practica la limita legii, in opinia mea), pentru a obtine un nr. de inregistrare? E suficient daca fac o cerere pe o coala A4?

Cererea de demisie o puteti depune direct la registratura societatii sau o puteti trimite prin posta recomnadata cu confirmare de primire. O puteti scrie de mansa sau la calculator - nu exista text de lege care sa reglementeze modul cum trebuie redactata demisia.

1. Avand in vedere ca am 14 zile de concediu neluate, il pot obliga pe angajatorul actual sa compenseze diferenta cu zile de concediu si sa-mi plateasca restul de zile?

Asa ceva nu se poate . Angajatorul nu poate fi obligat, el poate fi de acord sau nu cu solicitarea dvs de a efectua anumite zile de CO in perioada de preaviz.
Zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani la incetarea c.i.m./

2. Daca actualul superior nu e de acord cu ideea, am dreptul sa-l rog sau sa-i comunic oficial ca solicit segmentarea perioadei de preaviz, asa incat sa efectuez restul zilelor dupa acea prima luna de training la al doilea angajator?

Angajatorul are posibilitatea de a renunta total sau partial la termenul de preaviz.
Ceea ce ati mentionat dvs ar reiesi ca doriti o suspendare a c.i.m. pe durata preavizului.

3. Exista vreo limitare legala la numarul de ore lucrate pe zi la doi angajatori diferiti?

Codul muncii nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
Astfel, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca. In cazul cumulului de functii, interdictia referitoare la cele 40 si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incepand cu ce data se calculeaza perioada de preaviz in cazul demisiei? Simona_Elisa1984 Simona_Elisa1984 Buna ziua, tuturor! Am nevoie de ajutor in legatura cu o problema.Lucrez la o societate comerciala din data de 13.05.2016.Din motive personale, in data de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat Egabar Egabar Imi dau demisia de la un angajator la data de 22.06.2020 si la data cererii de demisie nu am efectuat nici o zi din concediul de odihna pe 2020. Contractul de ... (vezi toată discuția)
Sambata lucrata = ore suplimentare ? Andreia08 Andreia08 Buna ziua. Sunt angajata unui unui call center cu jumatate de norma -4 ore. In luna iulie am semnat un act aditional pt.marire de salar. Acest act adit. ... (vezi toată discuția)