Am oprit, in coloana, pe trecerea de pietoni. O babuta a vrut sa se strecoare printre masini, dar a ezitat si s-a oprit. Am dat sa plec, pentru ca s-a pus coloana in miscare. Babuta a pus mana stanga pe masina, s-a dezechilibrat si a cazut langa masina. Si-a fracturat radiola la mana dreapta. Nu are zile de spitalizare. Are mana in ghips pentru 6 sapt.
Dpdv penal, inteleg ca nu prea pot avea probleme.
Dpdv civil inteleg ca poate sa-mi ceara daune morale. Eu i-am dat bani si medicamente, dar n-a vrut sa imi semneze nimic. Am plimbat-o 2 sapt. pe la doctori, i-am facut piata pe banii mei. Trag linie: 10 mil, fara documente.
Intentia e clara, vrea mult mai mult. A vehiculat o suma (100 mil) dar mi se pare aberant...
Inca nu stiu rezultatul cercetarii penale pentru ca au trecut doar 3 sapt de la accident.
Intrebarea mea este:... daca imi cere in instanta o suma imensa si i se da dreptate, cum platesc? Instantaneu? Mi se executa proprietatile sau se pune poprire pe salariu? Cit dureaza un proces de acest gen? Dupa parerea dvs. cit ar trebui sa ii mai dau sa ma lase in pace? Am vrut s-o ajut si acum si s-o ajut si in continuare. Dar m-au dezarmat lipsa ei de cooperare si vadita rea-intentie. Si nu as putea sa indur inca o data umilinta la care am fost supusa cind, dupa vizita ei la IML dupa 2 sapt de la accident, am rugat-o sa-mi semneze o chitanta pentru ceea ce i-am dat.
Ce am de facut pana ajunge dosarul la cercetari penale?
Va rog mult sa ma ajutati.
Sunteţi ignorantă dacă spuneţi că din punct de vedere penal nu aveţi ce păţi.
ªase săptămâni de aparat ghipsat înseamnă, incluzând şi perioada de tratament recuperator ulterioară scoaterii ghipsului, aproape 60 zile de îngrijiri medicale.
Să sperăm că nu apar complicaţii care să conducă la acordarea unui număr de îngrijiri medicale peste 60 de zile.
Deosebirea este că în ipoteza acordării de către medicul legist a unui număr de până la 60 de zile de îngrijiri medicale inclusiv, fapta se încadrează la art. 184 alin. 1, 3 C. pen., unde acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate şi este posibilă împăcarea părţilor pentru înlăturarea răspunderii penale şi a răspunderii civile.
În cazul în care numărul zilelor de îngrijiri medicale stabilite de către medicul legist este mai mare de 60, fapta se încadrează la art. 184 alin. 2, 4 C. pen., situaţie în care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu şi nu mai poate opera împăcarea părţilor.
Aţi procedat vădit greşit că nu aveţi nici o chitanţă cu privire la sumele de bani primite de către persoana vătămată. Din momentul în care v-aţi confruntat cu primul refuz de eliberare a unei chitanţe semnate de către persoana vătămată, trebuia ca toate sumele de bani pe care aţi înţeles să i le acordaţi să i le expediaţi prin mandat poştal.
În situaţia de faţă, cu atât mai mult cu cât bănuiţi că vă confruntaţi cu o persoană de vădită rea-credinţă, puteţi avea surpriza să declare peste tot că nici nu v-aţi intersat de situaţia ei şi că nu i-aţi plătit absolut nimic; evident, cu scopul de a pretinde banii încă o dată.
Aţi menţionat că în timpul staţionării coloanei de autovehicule, babuta s-a angajat în traversare. Cred că ar fi cazul ca să atrageţi atenţia organului de cercetare penală să analizeze foarte bine conduita pietonului. Din interpretarea corelată a textelor de lege trebuie să se tragă concluzia că pietonul nu are voie să se angajeze în traversare în timpul cât la trecerea pentru pietoni sunt oprite autovehicule care acordă prioritate celor angajaţi în traversare. În ideea fluidizării traficului, pietonii sunt obligaţi să aştepte eliberarea trecerii de pietoni de către pietonii deja angajaţi în traversare, după care să se pună în mişcare toate autovehiculele oprite. Abia după ce trecerea de pietoni este liberă şi de aceasta nu se apropie nici un autovehicul, pietonul are voie să se angajeze în traversare.
Angajarea băbutei în traversare cât timp eraţi oprită, şi apropierea din lateral de autovehicul şi sprijinirea de acesta sunt fapte culpabile ale pietonului, imprevizibile pentru conducătorul auto care ar trebui să conducă la înlăturarea oricărei culpe a dumneavoastră. Altfel spus, indiferent de numărul zilelor de îngrijiri medicale, să nu vi se angajeze nici răspunderea penală, nici răspunderea civilă.
Atenţie la martorii care sunt ascultaţi în cauză. Foarte mult depinde de buna-credinţă şi de sinceritatea lor. Declaraţiile lor pot contribui la stabilirea corectă a derulării faptelor sau, dimpotrivă, la reţinerea unei stări de fapt eronate.
De asemenea, expertul criminalist are un mare rol în a stabili condiţiile şi dinamica producerii accidentului de circulaţie; dar, acesta din urmă poate să fie limitat de o situaţie de fapt greşit redată de către martori ori de un proces-verbal de cercetare a locului faptei întocmit aiurea.
Cât despre durata procesului, trebuie să vă spun că un proces ştii când porneşte, dar nu poţi prevedea cu exactitate cât va dura.
În condiţiile în care băbuţa nu ar umbla să obţină certificat medico-legal cu număr mare de îngrijiri medicale (peste 60), şi ar fi dispusă să semneze act autentic de împăcare a părţilor (ori declaraţie în faţa organului de cercetare penală), pentru evitarea unui proces (care nu puteţi şti cât ar dura, ar costa mult şi a cărui soluţie este îndoielnică) cred că este rezonabilă o înţelegere pentru o sumă până în suta de milioane vehiculată de dânsa.
Chiar dacă se plăteşte cam mult din start, se evită complicaţiile unui proces şi veţi păstra cu siguranţă permisul de conducere. În funcţie de aprecierea organelor de poliţie, dacă este sau nu neacordare de prioritate, veţi primi cel mult o amendă contravenţională şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.
În cazul condamnării, hotărârea este executorie de la data rămânerii definitive, iar sumele la care debitorul este obligat să le plătească în mod globat, trebuie plătite imediat.
Pentru încasarea lor, forma de executare este la alegerea creditorului (a băbuţei), astel că poate folosi concomitent, atât poprirea veniturilor cât şi urmărirea mai multor bunuri până la încasarea integrală a creanţei.
Numai sumele la care un debitor este obligat cu titlul de prestaţie periodică sunt afectate de termene de plată (de regulă, lunare).
Va multumesc mult pentru rabdarea cu care mi-ati raspuns. E adevarat, sunt ignoranta. Nu este domeniul meu de activitate, nu am trecut niciodata prin asta si nici nu am auzit pe nimeni din imediata mea apropiere sa fi patit ceva de genul asta. Concluziile pe care le-am tras, evident pripit, s-au bazat pe "consultatiile" unor colegi de breasla de-ai dvs. Nu judec pe nimeni, pentru ca si printre economisti parerile sunt impartite cand se 'judeca' anumite aspecte economice.
Problema mea este ca primesc semnale diferite pentru aceeasi 'speta'. De aceea am cerut ajutor pe acest site.
Martori oficiali la eveniment nu sunt. Pot sa apara daca aduce ea, dar clar, nu se va pune problema sinceritatii... In masina eram cu sotul. Se considera martor?
Nu-mi vine sa cred ca statul roman, prin reprezentantii sai, ar putea transforma o astfel de cerere de despagubiri, nu spun nefondata, ci mai degraba exagerata, intr-un caz social. Ar fi in stare sa-mi execute casa si sa ajung in strada cu copiii (minori, 12 respectiv 5 ani). Ca masina nu am. Are sotul si e masina de la firma. Si ma tot gandesc ca, la cat de cinica a fost babuta cand l-a pus pe sotul meu s-o duca la IML, n-as putea sa consider, cinic, ca a produs intentionat accidentul? Dar a iesit mai rau decat ar fi vrut... Cred totusi ca a fost o amarata de nesincronizare.
La IML, unde a dus-o sotul cu masina si de unde avem tichetul de parcare cu plata, s-a dus tarziu, dupa fix 2 sapt. Ceilalti colegi ai dvs. mi-au spus ceva de 48 de ore de la data accidentului. Oricum, sotul mi-a spus ca a iesit furioasa de acolo.
Apoi, chiar daca spune ca nu m-am interesat de situatia ei, 2 medici m-au vazut cand am mers cu ea la control, al treilea l-a vazut pe sotul meu, din desfasuratoarele de la connex, romtelecom si dialog se poate observa cu usurinta ca telefoane i-am dat, dar nu zilnic pentru mi-a retezat elanul: o sa ma sune ea daca apare ceva. Dupa ce s-a terminat furtunos intrevederea in care ii ceream sa semneze chitanta, e adevarat ca nu am mai cautat-o. Sunt 5 zile de atunci si nici nu stiu daca mai are rost. Oricum mi-a declarat ca n-o sa semneze nimic, chiar daca asta inseamna sa-si plateasca singura medicamentul si taxiul (2 vizite mai are de facut la doctor), precum si femeia care vede de ea 6 ore pe zi, 5 zile pe sapt.
As dori, daca se poate, si daca sunteti din Bucuresti, sa stabilim o intrevedere. Mai sunt amanunte care pot fi in favoarea mea, mai sunt oameni care ma pot ajuta, dar as avea nevoie si de indrumarea unui avocat. Nu ma dau la o parte pentru ceea ce s-a intamplat, dar nici nu vreau sa-mi sufere copiii pentru un lucru pentru care nu ma simt intr-atat de vinovata.
Va multumesc din nou pentru timpul acordat.
Am trimis un mesaj privat, în care am prezentat o serie de informaţii pe care mi le-aţi solicitat.
Vă rog să verificaţi contul dumneavoastră secţiunea "mesaje private".
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pieton accidentat
Claudiu09
Am accidentat un pieton pe trecerea de pietoni, afara ploua si becurile erau stinse pe strazi, pietonul este de etnie rroma si s-a lovit putin la cap, a fost ... (vezi toată discuția)