avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... insotitor pentru bunic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

insotitor pentru bunic

ma intereseaza daca as reusi cumva sa ma inscriu ca insotitor pentru bunicul meu ce are 88 de ani si sufera de dementa (cu scurte episoade de luciditate), insuficienta renala, o persoana ce sta practic doar in pat, si are nevoie de o persoana pentru a fi schimbat de scutece, haine inclusiv pentru a fi hranit. precizez ca nu am in momentul de fata nici un act doveditor ca sufera de dementa, dar as dori sa aflu daca este posibil
Cel mai recent răspuns: Vilcu Gina , utilizator 09:47, 28 Martie 2015
Buna ziua.Da, este posibil sa obtineti statutul de insotitor al bunicului dvs,dar trebuie sa urmati anumiti "pasi" astfel:pentru intocmirea dosarului de persoana cu handicap grav,cu insotitor ,prima data trebuie sa apelati la serviciul de asistenta sociala din cadrul Primariei in raza careia are bunicul domiciliul.Ei va vor indruma si va vor solicita anumite acte in special din partea medicilor specialisti si a medicului de familie a bunicului.Astfel,prima data mergeti la medicul de familie sa va dea un bilet de trimitere la un medic psihiatru.Medicului psihiatru ii solicitati o vizita acasa la bunicul ,pentru a putea constata starea de sanatate mintala a bunicului.Acesta impreuna cu un psiholog vor stabili daca bunicul are sanse sa obtina cerificatul de persoana cu handicap grav,cu insotitor.Medicul psihiatru va intocmi un referat asupra starii de sanatate a bunicului,psihologul va face un test tot pt.acest lucru,medicul de famile va intocmi o scrisoare medicala cu istoricul medical al bunicului ,in principal avand in vederte starea psihica a bunicului.Tot medicul psihiatru va face o solicitare catre DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA A PERSOANELOR ADULTE CU HANDICAP(acolo unde va trebui sa ajunga acest dosar),ca cei din comisia acestei institutii sa delege anumite persoane ca sa vina la domiciliul bunicului ,deoarece acesta este imobilizat la pat.Cu toate aceste acte medicale,va veti intoarce la Primarie-Serviciul de asistenta sociala, iar acestia vor face o ancheta sociala la domiciliul bunicului,iar impreuna cu acte de stare civila si actele de pensionar ,daca este:decizia de pensionare,cupon pensie si celelalte acte ce vi le vor da cei de la Primarie,veti intregi dosarul(destul de voluminos),care va trebui depus la DGASPH din raza judetului in care aveti domiciliu.In cazul meu,l-am depus personal,deoarece mama mea se putea deplasa la acea vreme si astfel ne-am putut prezenta un fata comisiei care a stabilit gradul de handicap;in cazul dvs "comisia"va veni acasa la bunicul si va constata ce dizabilitati are si daca prezinta discernamant in actiunile sale.Apoi in termen de 30 de zile va veni raspunsul de la DGASPH,iar daca aveti noroc sa-l incadreze pe bunicul in gradul de handicap I ,grav,cu insotitor veti primi de la Primarie o indemnizatie de aprox.740 lei,de la DGASPH aprox.320 lei,sume deloc de neglijat ,avand in vedere costurile destul de ridicate ce implica ingrijirea unui batran cu multiple dizabilitati.Va doresc sanatate si mult succes .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare in grad de handicap baciu rodica baciu rodica Buna ziua, Tatal meu are diagnosticul de DEMENTA IN BOALA ALZHEIMER CU DEBUT TARDIV MMS - 22 PCT, si as vrea sa stiu daca cu acest diagnostic ar avea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de insotitor mari64 mari64 Buna seara! Mama mea are 77 de ani si sufera de Parkinson si Dementa senila. Are nevoie de ajutor si supraveghere in permanenta. Am fost cu ea la comisia de ... (vezi toată discuția)
Este corecta incadrarea in grupa de handicap accentuat a unei persoane paralizate? ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! In urma cu 4 ani si 4luni bunica mea,de 78 ani (impliniti pe 08.07.2012), a suferit un accident vascular cerebral in urma ... (vezi toată discuția)