Buna ziua
Am si eu nevoie de o informatie va rog.
Cumnata mea a aflat ca este insarcinata, momentan nu lucreaza dar in trecut a lucrat la diverse companii, cel mai putin a intr-o firma a activat aproximativ 9 luni si cel mai mult a lucrat 3 ani la o alta companie. Va rog sa imi spuneti daca, nu este angajata, poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, o ajuta intr`un fel anii pe care i-a adunat in trecut pe cartea de munca?
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
2. Activitatea din anii de dinainte de cele 12 luni eligibile nu are nici o relevanta in a beneficia de CCC.
3. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile de mai sus poate sa beneficieze el de CCC sau, mai bine, de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Lista cu actele neceare pentru stimulentul de insertie o ia de la Primarie unde si depune apoi actele.