avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia, preavizul si CO
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia, preavizul si CO

Buna ziua,

O salariata si-a dat demisia si i-a incetat contractul la data implinirii celor 20 de zile de preaviz. In perioada de preaviz si-a efectuat o parte zilele de concediu, iar cele ramase neefectuate i le-am adaugat la calculul drepturilor salariale aferente ultimei ultimei luni lucrate.
Acum ridica pretentia ca avea dreptul la zile de concediu si pentru perioada de preaviz, considerand perioada lucrata.
Sincer, m-a pus in dilema citind acum din nou codul muncii, art.81 (5) prevede: "pe durata preavizului CIM continua sa isi produca toate efectele".
Deci, am procedat corect sau nu?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:18, 31 Martie 2015
Avand in vedere textul de lege invocat, salariata avea dreptul la CO si pentru durata preavizului. Altfel spus, durata preavizului se lua in calcul la stabilirea zilelor de Co aferente perioadei lucrate.
Dar in practica?! E primul caz de demisie cu respectarea preavizului, in care m-am intalnit cu o asemenea situatie, sa se acorde concediu de odihna si pentru perioada de preaviz.
Daca textul de lege prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele, daca Codul Muncii si Constitutia Romaniei reglementeaza dreptul salariatului la CO pe durata existentei c.i.m., atunci reiese clar ca salariatul are dreptul la CO si pentru durata preavizului.

In acest sens, este si practica intalnita si uzitata de catre angajatori.
Normal ca are dreptul. Zilele de concediu se acorda proportional cu cele lucrate.Sincer e prima oara cand aud varianta Dumneavoastra.
Perioada de preaviz este perioada lucrata si , prin urmare, are dreptul la CO aferent acestei perioade.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile salariatului in perioada de preaviz mihialescu mioara mihialescu mioara Daca salariatul depune cerere de demisie si in perioada de preaviz solicita zile de concediu de odihna avand inca un numar de zile de concediu aferent ... (vezi toată discuția)
in perioada de preaviz salariatii pot efectua concediu de odihna avramflorin avramflorin Buna ziua, Am urmatoarea intrebare : Care este legea si articolul de lege ce prevede faptul ca pe perioada de preaviz se poate efectua zile de concediu . ... (vezi toată discuția)
Incetarea c.i.m. - adresa angajat ?! vastefan vastefan Buna ziua, Ajutati-ma va rog cu un sfat referitor la urmatoarea situatie: Astazi am avut \'\'placerea\\" sa primesc din partea fostului meu angajator, cu ... (vezi toată discuția)