avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal lovit de nulitate - Politistul Priveghi ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal lovit de nulitate - Politistul Priveghi si Politistul Scriitor

Buna ziua!
V-as propune spre lamurire urmatoarea situatie despre care nu cred ca e in regula.

Politistul Priveghi sta in masina cu mijloace de inregistrare video la o trecere de pietoni. Un sofer intr-un auto trece de trecerea de pietoni iar dupa 200m este oprit de politistul Scriitor. Acesta din urma ii aplica sanctiune soferului pt neacordarea de prioritate a unui pieton aflat in traversare. Pe ce baza???
Pe baza comunicarii prin statie de la politistul Priveghi. Deci nu a constatat el greseala soferului desi in pv scrie ca el a costatat faptul ca soferul a facut.

Procesul verbal intocmit astfel nu e lovit de nulitate? Nu politistul scriitor a vazut si constatat ceea ce a consemnat in pv.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 21:37, 30 Martie 2015
Nu este lovit de nulitate acel proces verbal. Contraventia a fost constata de catre un organ iar aplicarea sanctiunii a fost data de un alt organ pe baza inregistrarii date de celalalt organ. Sunt organe care pot doar constata, nu pot sa si aplice sanctiuni. In cazul dvs, constatarea a fost facuta de un organ iar sanctiunea data de un alt organ. Perfect legal.
Nu e cazul meu pt ca nu mi s-a intamplat mie. Doar am vazut ca se practica acest gen de dat sanctiuni si nu mi s-a parut corect.
In cazul unui abuz, singura metoda sa te repari moral ar fi un memoriu la comandantul politiei. Dar daca faci memoriul impotriva agentului de pe pv, singurul nume care raspunde pt sanctiunea data abuziv, el poate s-o paseze foarte simplu, ca asa i s-a transmis prin statie. Prea simplu se scapa de raspundere.
andrei17 a scris:

Nu este lovit de nulitate acel proces verbal. Contraventia a fost constata de catre un organ iar aplicarea sanctiunii a fost data de un alt organ pe baza inregistrarii date de celalalt organ. Sunt organe care pot doar constata, nu pot sa si aplice sanctiuni. In cazul dvs, constatarea a fost facuta de un organ iar sanctiunea data de un alt organ. Perfect legal.
Hmmm...eu cred ca e perfect ilegal. OG 2/2001 prevede ca cel care constata trebuie sa aplice si sanctiunea (daca legea nu prevede altfel, dar nu e cazul de fata)

Art. 15. - (1) Contravenţia se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, denumite în mod generic agenţi constatatori.
Art. 21. - (1) În cazul în care prin actul normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplică şi sancţiunea.
Toata treaba e ca agentul constatator nu are posibilitatea sa opreasca contravenientul pt inmanarea PV ,find ocupat cu aparatura si roaga un coleg care are acest drept ,aflat la 200m pe directia de mers a contravenientului,sa aduca la cunostinta cele constatate precum si sanctiunea/-ile prevazuta/-e si ,in acelasi timp intocmeasca si sa inmaneze PV .
Sau poate ca nu crede agentul Scriitor pe agentul Priveghi ?
Si fiti convins ca in instata va veni si cu filmarea de la fata locului (a trecerii de pietoni cu pietonul si masina) .
Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2015
mottofreee, utilizator
Eu inteleg f. bine, dar au fost destule cazuri ca instanta a anulat p.v. de contraventie pt. ca agentul constatatot a intocmit p.v. si a aplicat sanctiunea...pe spusele altui coleg, ceeace nu e admisibil deoarece contravine legii. Si unde-i lege nu-i tocmeala. Daca agentul "constatator" mentioneaza date eronate in p.v., nu poate veni cu scuza ca...asa a zis colegul. Parerea mea.

Alte discuții în legătură

Refuzul primirii procesului verbal: consecinte simona lorenada ghimpau simona lorenada ghimpau Ordonanta nr. 2/2001 (actualizata), privind regimul juridic al ... (vezi toată discuția)
Contestație suspendare permis 30zile bogdaNNN25 bogdaNNN25 Buna ziua, mi-am fost suspendat permisul pentru 30zile pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, am primit avertisment 2 puncte de penalizare si ... (vezi toată discuția)
Cum aflu ca i s-a dat amenda? danaa1 danaa1 In urma cu 2 luni, am sesizat politia pentru faptul ca vecinii mei au furat lemne din padurea din apropierea casei mele. S-a facut ancheta, iar la finalul ... (vezi toată discuția)