avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare casa de copii in bloc de locuinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare casa de copii in bloc de locuinte

Buna ziua

Am urmatoarea problema pentru care doresc un sfat din partea dumneavoastra:

In blocul de locuinte unde stau (sector 5) de un an de zile s-a vandut un apartament cu patru camere, la parter, catre protectia copilului (primaria sectorului 5). Aceasta institutie a deschis in acest apartament un centru de copii, fara acordul celorlalti proprietari. Administratorul blocului, presedintele si cenzorul spun ca ei nu au avut cunostinta de acest fapt.

Intrebare:

1. Se putea deschide acest centru intr-un bloc de proprietari fara acordul proprietarilor, inclusiv administratiei blocului?
2.Ce masuri se pot lua pentru desfiintarea acestui centru?

PS:
Problema grava este ca persoanele din acest centru vandalizeaza tot blocul iar proprietarii platesc toate pagubele facute de ei (ei nu platesc ce strica in bloc), injura toti locatarii inclusiv pe cei din blocurile vecine si arunca cu tot felul de obiecte in locatari (pietre, bare de metal, absolut orice gasesc,etc)
In scara blocului mereu sunt tot felul de persoane dubioase, etc?

Din cate am inteles de la vecini s-au facut vre-o doua sesizari la protectia copilului si o persoana cu raspundere din acea institutie a spus ca nu-l intereseaza problema noastra, ca el este cineva cu renume si nu putem sa facem nimic si ca suntem obligati sa ii suportam, ca asa vrea uniunea europeana.

Eu nu consider ca primaria sectorului 5 sau o alta institutie este stapana si pe casa mea, casa cumparata cu banii proprii ( o sa jungem in cel mai scurt timp sa nu mai putem veni acasa, sau sa fim fortati sa vindem)

Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 18:34, 13 Ianuarie 2017
o persoana cu raspundere din acea institutie a spus ca nu-l intereseaza problema noastra, ca el este cineva cu renume si nu putem sa facem nimic si ca suntem obligati sa ii suportam, ca asa vrea uniunea europeana.


Greu de crezut ca uniunea europeana vrea
ca persoanele din acest centru vandalizeaza tot blocul iar proprietarii platesc toate pagubele facute de ei (ei nu platesc ce strica in bloc), injura toti locatarii inclusiv pe cei din blocurile vecine si arunca cu tot felul de obiecte in locatari (pietre, bare de metal, absolut orice gasesc,etc)

Daca aveti probe temeinice care sa sustina acuzele sesizati oficial politia,MAI,viceprimarul responsabil
Primăria sect. 5 este proprietara unui apartament pe scara d-voastră, în blocul d-voastră. În această calitate de proprietar are toate obligațiile și drepturile unui proprietar, aceleași pe care le aveți și d-voastră. Dacă a considerat că poate să aducă 100 de copii în apartament, poate aduce după cum și d-voastră aveți dreptul să aduceți 100 de musafiri E un exemplu.
Problema este alta- DIRECTIA GENERALĂ PENTRU ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI PROTECȚIA COPILULUI sect 5 are obligația, să urmărească situația și comportamentul acestora, să-i supravegheze.
Faceți d-voastră , asociația de proprietari , o plângere pe care o adresați Consiliului General al Municipiului București - Direcția generală de asistență socială -telefon 0213142315- director coordonare asistență socială d-na GHIȚĂ IULIANA, în plângere veți scrie ce vă doare, comportamentul , faptul că vandalizează, faptul că nu sunt supravegheați, etc, și solicitați rezolvarea problemei în caz contrar, Primăria va fi trasă la răspundere , etc...
Solicitați o audiență și depuneți și acea plângere sau memoriu...În atenția........
Peste tot sunt astfel de apartamente familiale in care cresc copiii intr-un apartament de bloc. Din pacate actele de vandalism nu ar trebui sa existe dar puteti sesiza Directia Judeteana pentru Protectia Copilului pentru a lua masurile necesare. Eventual pentru pagubele suferite puteti da in judecata Protectia Copilului intrucat ei sunt proprietarii de drept a acestui apartament nu copii.
L nr 230/2007 Art 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala . Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Articolul 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu . Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
Articolul 16
(1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
(2)In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.
Articolul 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Articolul 18
In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Buna ziua. Am o problema similara.
Intrebarea mea este in cazul in care destinatia spatiilor nu s-au schimbat (tot apartament cu bucatarie, baie, dormitor, etc) dar in cadrul spatiilor FUNCTIONEAZA aceasta casa de tip familial care asigura "cazarea" acestor copii, situatia se supune prevederilor art. 42 din Legea nr. 230/2007 (????????):
"Art. 42. - Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă faţă de destinaţa iniţială, conform proiectului iniţial al clădirii cu locuinţe, se poate face numai cu avizul comitetului executiv şi cu acceptul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării."

De ce intreb? Inseamna ca:
1. In cazul in care nu s-a solicitat acest accept, functionarea este ilegala si va trebui inchisa pana la obtinerea acestor acorduri.
2. Daca nu se supune prevederilor acestui articol, atunci totul este in regula .

Deci spatiul si-a pastrat destinatia? Sau nu? AICI ESTE PROBLEMA.
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2017
lili2015, utilizator

Alte discuții în legătură

Acordul proprietarilor pentru un restaurant la partier Jvs81 Jvs81 Buna.In vedere deschiderii unei pizzerii pentru a obține autorizație de la primărie mi sa cerut sa aduc acordul proprietarilor din acel bloc... Acum ... (vezi toată discuția)
Imi trebuie acordul vecinilor pentru autorizarea unei activitati sociale intr-un spatiu situat la parterul blocului? catalintraian catalintraian Buna ziua! Fundatia „Inima de Copil”,din Galati, organizatie neguvernamentala, non-profit, ce activeaza în domeniul protectiei drepturilor copilului, ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie spatiu comercial in locuinta crissfdc crissfdc Buna, Am vazut in legea 230/2007 ca citez \"Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de ... (vezi toată discuția)