avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1187 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj si intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj si intabulare

Apartamentul in care locuiesc este intabulat pe numele meu si al fostului sot; acesta nu are nici o pretentie la apartament,acesta fiindu-ne oferit de parintii mei; prin notariat,trecerea apartamentului DOAR pe numele meu, costa in jur de 10.000.000 ROL (1000 RON); este posibil ca prin sentinta judecatoreasca (partaj) sa coste mai putin?...cum se procedeaza la partaj,daca fostul sot nu are pretentii? si cam cat ar putea costa procedura?
daca te intereseaza asta doar asa, ca apartamentul sa-ti revina in deplina proprietate si posesie doar tie, atunci si procedura notariala (partaj sau contract de v-c pentru cota de 1/2) s-ar putea sa te coste tot cam cat te costa partajul judiciar (expretiza.. si evaluarea va fi tot cam cat este pt. notariat minimum din grila), atunci va trebui sa le faci, nu ai incotro. Eu sfatuiesc sa alegi procedura notariala.
In schimb daca vrei sa vinzi apartamentul, ai mai multe posibilitati:
1. poti sa obtii o procura de la el, prin care te imputerniceste sa-i vinzi cota de 1/2 din apartament si in plus de asta sa mentioneze in acea procura ca si-a primit intreaga suma de bani, reprezentand pretul cotei de 1/2 sau (procura asta va costa cel putin 450.000 lei)
2. puteti merge impreuna la notariat in vederea vanzarii apartamentului (asta nu va costa nimic).
În cazul în care în judecata partajului nu se contestă existenţa bunului, posesia lui şi valoarea indicată de către reclamant, cererea de partaj se timbrează cu taxă fixă de 18,3 RON.
În aceeaşi măsură, neexistând contestaţii cu privire la existenţa şi valoarea bunului, nu mai este cazul a se administra proba cu expertiza tehnică, astfel că nu se mai pune problema efectuării cheltuielilor despre care se face vorbire în mesajul dat de către un alt participant la forum.
În cazul în care părţile nu ridică nici o contestaţie referitoare la existenţa bunului, posesia lui şi valoarea bunului, instanţa neavând alte aspecte de contradictorialitate, efectuează în mod exclusiv împărţeala.
Va multumesc pentru informatii...imi sunt de folos!...intr-adevar,fostul sot,nu are nici un fel de pretentii,si nu vad de ce ar fi necesara o expertiza,din moment ce el renunta in favoarea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort: 2 apartamente.....solutii??? zmija zmija IN TIMPUL CASATORIEI AM CUMPARAT 2 APARTAMENTE IN 2 ORASE DIFERITE...DUPA DIVORT EU M-AM MUTAT IN UNUL DIN APARTAMENTE ,SOTIA IN ALTUL...AM DECIS CA SI PE ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar stanescu2 stanescu2 Buna ziua, Eu si fosta mea sotie am divortat in urma cu 15 ani fara a face partaj. Suntem copropietari pe un apartament de trei camere obtinut in timpul ... (vezi toată discuția)
Partaj sau donatie? madd madd O amica a divortat in urma cu cca 5 ani fara sa faca partajul. La vremea respectiva, sotul a semnat o declaratie prin care recunoaste ca nu are nici un fel de ... (vezi toată discuția)