avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire

avand in vedere urmatoare situatie Un baiat a primit de la matusa lui inainte de casatorie un apartament cu drept de uzufruct , dupa casatorie baiatul a murit apoi sotia lui a murit si ea . intrebarea este cine are dreptul la mostenire rudele din partea sotiei sunt fratii si mama ei din partea baiatului matusa care i-a dat apartamentul cu drept de uzufruct inca mai este in viata, mama lui a murit si mai are cateva matusi si unchi in viata care la randul lor au si ei copii . imi cer scuze daca nu ma fac inteles situatia este cam complicata si as avea nevoie de un raspuns sigur , am fost pana acum la 3 persoane ...notar avocat si am primit 3 raspunsuri diferite . Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 07:43, 31 Martie 2015
Dat fiind ca nudul proprietar a fost baiatul si dat fiind ca la data dobandirii imobilului nu era casatorit, la decesul baiatului masa succesorala se imparte astfel (presupunand ca nu are descendenti):
1/3 sau 1/2 revine sotiei supravietuitoare in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs, din partea sotului, restul revenindu-le acestora.
Apoi la moartea sotiei, masa ei succesorala revine rudelor, in functie de cine si cati sunt, dupa caz.

Nu va pot preciza exact cotele intrucat nu am inteles exact structura familiei respective, insa regulile sunt clare si simple.
deci nu conteaza ca a fost dobandit inainte de casatorie ?
rudele sotiei sunt 2 frati si mama ei
si ar mai fi ceva , din partea care le revine matuselor baiatului in cazul in care unele matuse nu ar mai fi in viata le revine copiilor acestora ?
florinon a scris:

deci nu conteaza ca a fost dobandit inainte de casatorie ?

Ba da, conteaza ca a fost dobandit inainte de casatorie, v-am spus cum, insa are dreptul si sotia la ceva de pe urma defunctului sot (1/3 sau 1/2, dupa caz), caci daca bunul imobil ar fi fost dobandit in timpul casatoriei sotia ar fi avut mult mai mult si anume din start jumatate din imobil, si apoi doar cealalta jumatate s-ar fi impartit cu rudele sotului, mare diferenta. Intelegeti?
v-am inteles multumesc
sper ca nu sunt prea insistent dar mai am o nedumerire am spus-o si mai sus , am inteles ca dupa moartea sotiei partea ei revine rudelor ei dar dupa moartea matusilor baiatului functioneaza aceeasi treaba partea matuselor revin reudelor lor respectiv fiilor lor ?
La moartea matusilor functioneaza acelasi principiu ca la moartea oricarei persoane, si anume:
- daca exista descendenti acestia inlatura toate rudele si vin in concurs la mostenire doar cu sotul (daca exista),
- daca nu exista descendenti si exista doar sot, atunci acesta vine in concurs (dupa reguli simple) cu rudele defunctului.

P.S. Nu va faceti problema cu "insistenta", insistati, noi ne relaxam aici, mai bem un pahar, mai socializam, dehh ...nu mai mergem in parc sa vorbim, stam pe net, astea-s vremurile :))
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2015
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Intrebari drept de mostenire florinon florinon avand in vedere urmatoare situatie Un baiat a primit de la matusa lui inainte de casatorie un apartament cu drept de uzufruct , dupa casatorie baiatul a murit ... (vezi toată discuția)
Buna... - donatie cu uzufruct, donatar decedat, situatia mostenitorilor claudiuy claudiuy buna am si eu o problema....sotia mea a mai fost maritata iar sotul ei a murit apoi s=a recasatorit cu mine....ea si sotul ei avand 2 copilasi...el a avut un ... (vezi toată discuția)
Succesiune anushca anushca Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu ... (vezi toată discuția)