avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna seara.Am o mare nelamurire ce ma macina de ceva timp si la care as dori sa stiu niste raspunsuri .Eu am o relatie cu o femeie ce dureaza de 4 ani si ceva, nu suntem casatoriti si nici nu locuim impreuna. Anul trecut mai precis pe 1 iunie 2014, a venit pe lume baietelul nostru si care acum sta cu mama lui la ea impreuna cu parintii ei.Eu ma duc in fiecare saptamana sa imi vad baiatul si ii duc si cate ceva bineinteles,asa am discutat si sa ne intelegem omeneste pe cale amiabila. ea a inceput in ultima vreme sa fie nemultumita de cat pot sa ii ofer eu la copil si a inceput ca imi zica ca ma da in judecata pentru plata pensiei alimentare. Tin sa precizez ca eu locuiesc singur, ma intretin sigur, am si eu cheltuielile mele si imi ajut copilul cu ce pot si eu .Acum as dori sa stiu este posibil sa ma poata sa ma dea in judecata chiar daca nu suntem casatoriti sau nu poate? care ar fi raspunsul la aceasta tema? ce poate sa faca si ce nu?
Cel mai recent răspuns: irinavasiliu , utilizator 09:47, 31 Martie 2015
conteaza numai daca baietelul este recunoscut sa nu de dvs , nu conteaza daca sunteti sau nu casatorit cu mama copilului.
intr-adevar poate sa va dea in judecata pt stabilirea pensiei alimentare, tinand cont de venitul dvs lunar.
Daca ati recunoscut copilul si va are ca tata in certificatul de nastere pe d-voastra, este perfect indreptatita sa primeasca pensie de intretinere pentru copil, daca va da in judecata, va castiga si va obtine 25% din venitul d-voastra net care vi se va retine de la locul d-voastra de munca sau, daca aveti venituri din alta parte, veti fi obligat sa-i platiti de buna voie daca nu, va poate executa. Daca doriti sa va intelegeti amiabil, faceti si d-voastra un calcul si incercati sa-i dati pentru copil in valoare aproximativa de 25% din venitul d-voastra altfel va fi tentata mereu sa va actioneze in judecata. Daca deschide actiune impotriva d-voastra, plata pensiei se va stabili de la data depunerii actelor la judecatorie deci sa aveti grija de la acea data sa aveti documente pentru platile pe care le faceti.
Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2015
Cris1971, utilizator
Trebuie ca ajutorul dat de dvs sa reprezinte cam 1/4 din venitul dvs constant, " cu ce pot si eu", se prea poate sa nu fie de ajuns.
Intretinerea se presteaza in principal in natura si de bunavoie, doar daca nu contribuiti, instanta va obliga. Asa ca vb cu mama copilului discuti de venitul dvs si stabiliti impreuna cu ce si cu cat contribuiti.
copilul l-am recunoscut in acte este scris pe certificatul de botez numele meu de familie. Si stabilesc sa ii dau 1/4 din venitul meu lunar, bun ,dar daca de ex pe viitor as ramane fara serviciu si nu mai am cum sa ii platesc pensie, mi se poate intampla ceva sau nu? Poate sa ma traga la raspundere?
Daca nu veti avea venit, o sa fiti obligat sa platiti 1/4 din salariul minim pe economie, pe principiul ca acel copil trebuie sa supravietuiasca. Daca nu veti plati, va poate face plangere la politie pt abandon de familie si riscati sa aveti dosar penal, se pedepseste cu inchisoare de cateva luni pana la 1 sau 3 ani (nu retin exact). Se mai discuta ca cei care nu platesc ca presteze munca in folosul societatii daca nu au un venit sa asigure copilului existenta.
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2015
Cris1971, utilizator

Alte discuții în legătură

Situatii in care se dispune custodie unica in conditiile noului cod civil luana_baciu luana_baciu Buna ziua, Am un baietel de 1 an si 2 luni, nu am fost casatorita cu tatal copilului, nu am locuit impreuna niciodata, el nu a dorit copilul si ne-a ... (vezi toată discuția)
Drepturile mamei,minorul nefiind pe numele ei... elena76 elena76 Buna seara, Vin cu o rugaminte la d-voastra. Este vorba de sora mea, care are o fetita de 11 ani. Tatal nu a vrut,la nastere, sa recunosca copilul, cind ... (vezi toată discuția)
Concubinajul si abandonul familiei! nicoleta gavril nicoleta gavril buna seara! sunt curioasa daca un tata poate sa fie acuzat de abandon ,daca acesta isi paraseste partenera insarcinata in sapte luni .mentionez ca mai avem un ... (vezi toată discuția)