Conform legislatiei in vigoare, cine este responsabil sa faca Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncã ? Noi solicitam DSP-ului si acestia spun ca nu au metodologia de aplicare a legii ...mentionez ca lucrez in cadrul unui centru pentru copii si adulti cu handicap psihic sever din cadrul unui DGASPC.
Angajatorul are obligatia sa emita comanda pentru efectuarea de determinari de noxe la locurile de munca/ posturile de lucru catre DSPJ, respectiv o firma autorizata de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul muncii, sa efectueze astfel determinari.
Se incheie contract de prestari servicii, iar plata se efectueaza de catre angajator (in cazul dvs. DGASPC), din fonduri alocate de la buget/ primarie.
DSPJ respectiv firma autorizata emit buletine de determinare noxe. Aceste buletine de determinare stau la baza evaluarii riscurilor profesionale, activitate aflata in obligatia angajatorului conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006
-art.12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
Expertizarea conditiilor de munca se efectua in vederea acordarii grupei de munca si este reglementata prin HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare (se fac anual, ultima fiind HG nr.173/ 2014) si are drept scop acordarea conditiilor deosebite de munca. Sarcina expertizarii revine angajatorului, dar este conditionata de existenta avizului din anul precedent (incepand cu 2001, anual) al ITM/ Inspectiei muncii pentru confirmarea existentei noxelor la locurile de munca/ posturile de lucru (pe buletinele de determinare noxe), pentru activitati si pentru meserii. Angajatorul emite decizie interna, anual pentru nominalizare beneficiari de conditii deosebite de munca.
Experizarea conditiilor de munca se efectua si pentru acordare conditii speciale de munca, fiind tot in sarcina angajatorului si este reglementata prin HG nr. 1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare (ultima fiind HG nr. 1273/ 2012). Se mentine conditia de existenta a avizului din anul precedent. O data cu aparitia Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010, beneficiaza de conditii speciale de munca, in afara categoriilor de lucratori nominalizati in lege, anexa 1, numai firmele mentionate in anexa 3, respectiv locurile de munca mentionate in anexa 2 la Legea nr.263/ 2010.
Trebuie precizat ca expertizarea conditiior de munca trebuia facuta in 2001, respectiv 2003 si continuata anual pentru ca lucratorii sa beneficieze de grupe de munca.
Sporuri
styl42
buna ziua,lucrez intr-un mediu toxic vapori mercur si vreau sa stiu daca beneficiez de sporuri. mai exista conditii speciale de munca? multumesc (vezi toată discuția)