Firma la care lucrez urmeaza sa inititeze renegocierile pentru CCM. Am cautat in Codul Muncii, dar nu gasesc nicaieri mai multe informatii despre mandatele reprezentantilor angajatilor. Din cate am citit un mandat poate fi de maxim 2 ani, dar numarul mandatelor nu este reglementat. Intrebarea mea este: Daca cineva a fost reprezentant al angajatilor in prima negociere mai are voie sa fie ales si pentru urmatoarea? Este vreo limita impusa de lege in acest sens?
Durata mandatului reprezentantilor salariatilor nu poate fi mai mare de 2 ani se prevede in art.222 alin.3 C.mun.
Prin urmare, unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga. Astfel, legea nu limiteaza numarul mandatelor pe care le pot avea aceiasi reprezentanti ai salariatilor. Dupa expirarea mandatului, alti salariati ori aceiasi salariati (fosti reprezentanti) pot fi desemnati ca reprezentanti ai salariatilor pentru un mandat care poate fi de maxim 2 ani, cu ocazia alegerii acestora in cadrul adunarii generale a salariatilor.