Buna ziua,
Am avut un contract de colaborare cu o firma, contract care a fost reziliat anul trecut. Cu toate ca am solicitat in nenumarate randuri sa nu mai foloseasca numele, imaginea si certificarile mele pe site-ul companiei respective, n-au facut acest lucru nici pana in ziua de astazi. Ce ramane de facut?
Cred ca va fi complicat si pentru judecator daca deschideti proces, darmite la nivel de sfaturi date pe forum fara a cunoaste detaliile si contractul. De ex. drept la imagine au persoanele fizice, la persoanele juridice e ceva mai complicat (de ex. guvernul e cea mai injurata institutie si n-am auzit de jurnalist tras la raspundere pentru simplul fapt ca a criticat guvernul).
Contractul era de prestari servicii de instruire. Sunt formator IT, ca sa folosesc un termen "romanesc". Pe site inca ma prezinta ca trainer al companiei. Toate certificarile, diplomele sunt ale mele, obtinute in urma unor examene . Este vorba de imaginea mea fizica, si de diplomele mele personale.
Cred ca o somatie de incetare a uitilizarii imaginii si titlurilor Dvs., transmisa prin executor judecatoresc - prin care cereti incetarea imediata a utilizarii imaginii si titlurilor Dvs., cu cerere de daune materiale si morale de la data notificarii, poate sa convinga administratorul firmei respective sa inceteze asemenea practici.
O asemenea notificare, daca firma nu se conformeaza, va indreptateste sa ii dati in judecata cu sanse mari de castig.
L.C.
Persoana fizica e una, PFA e alta. PFA este agent economic, iar pentru agentii economici nu se aplica prevederile referitoare la persoanele fizice. Deci puteti avea drept la imagine in ce priveste viata privata, in privinta vietii de afaceri (in calitate de agent economic) nu cred ca exista acest drept, deoarece reputatia unui agent economic este o informatie care este cunoscuta pe piata si nu puteti pretinde ca ar fi vorba de dezvaluirea unor date personale care ar fi trebuit utilizate cu discretie. Ma rog, depinde si de contractul avut si de ce ati convenit verbal cu firma cu privire la prezenta dvs. pe websiteul ei, autorizarea publicarii informatiilor putand fi si tacita.