avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat nastere romanesc pentru copil nascut in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat nastere romanesc pentru copil nascut in Canada

Buna ziua : atat eu cat si sotia suntem cetateni romani, copilul nostrum s-a nascut in Canada in mai 2014, am sosit in tara toti trei si la Oficiul Starii civile, unde ne-am si casatorit eu si si sotia, nu putem sa-i transcriem certificatul de nastere canadian al copilului intr-un certificate de nastere romanesc cu toate ca avem cu noi toate actele noastre si ale copilului in original. Ni se cer pe langa traduceri autorizate si autentificari din partea Ministerului de Extene Canadian. De ce acte ar fi nevoie ca aici in Romania, la Oficiul de Stare Civila sa ne putem rezolva problema ?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:43, 30 Martie 2015
România recunoaste si accepta toate actele oficiale emise de tarile semnatare ale Conventiei de la Haga cu privire la Apostila. Din pacate, Canada NU a semnat Conventia de la Haga, drept care NU EXISTA apostila in Canada.
In consecinta, actele oficiale emise de autoritatile canadiene nu sunt recunoscute direct de catre autoritatile din România.
Potrivit art.162 din Legea nr.105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, actele oficiale intocmite sau legalizate de catre o autoritate straina pot fi prezentate autoritatilor romane numai daca sunt supralegalizate pe cale administrativa ierarhica si, in continuare, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, spre a li se garanta astfel autenticitatea semnaturilor si a sigiliului. Supralegalizarea pe cale administrativa este supusa procedurii stabilite de statul de origine a actului, urmat de supralegalizarea efectuata de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular roman din tara respectiva.


Aceste acte includ:
• certificate de: nastere, casatorie, deces, cazier judiciar, divort, schimbare de nume etc.
• declaratii, procuri, imputerniciri, testamente si orice alte acte intocmite de notarii sau avocatii din Canada
• contracte de munca, de afaceri, de vânzare-cumparare etc.
• diplome si alte acte de studii
Consulatul României nu accepta decât certificate tip "long form" emise de guvernul provincial.
Certificatele de nastere, casatorie, deces etc. se pot obtine de la orice primarie sau online la:
Office of the Registrar General's Online Certificate Application website
Pentru ca acest tip de acte oficiale canadiene sa fie recunoscute ca valabile in România, trebuie parcurse urmatoarele etape:
1. Actul canadian trebuie trimis pentru autentificare la Ministerul Afacerilor Externe Canadian de la Ottawa (este un serviciu gratuit care dureaza aprox. 2 -3 saptamani). Puteti trimite originalul sau o copie legalizata ("true copy") facuta la un notar sau avocat.
Adresa: Department of Foreign Affairs
Authentication and Service of Documents Section (JLAC)
Foreign Affairs and International Trade Canada
111 sau 125 Sussex Drive, Ottawa, Ontario, K1A 0G2
Tel gratuit : 1-800-267-8376 1-800-267-8376 / 613-944-4000 613-944-4000
Pentru regiunea capitalei nationale si strainatate, fax.:613 944 7078) pentru legalizarea/autentificarea sigiliului si recunoaşterea semnaturii emitentului canadian.
Autoritatile canadiene efectueaza legalizarea in termen de circa 20 zile lucratoare de la data primirii actului;
* Va sfatuim sa puneti actele in plic Express Post (cumparat de la posta) si de asemenea sa puneti inauntru un alt plic Express Post auto-adresat Dvs. In plic, impreuna cu actul, puneti si o mica nota in care sa scrieti:
Date: ...............
Dear Madam or Sir,
Please authenticate the enclosed document that we need to present to the Consulate General of Romania in Toronto.
Please be advised that we have enclosed a self-addressed Express Post envelope for the return of our documents. Thank you for your co-operation in this matter.
Yours truly,
.......................
(nume, adresa)
* Daca aveti posibilitatea sa mergeti in persoana la Ottawa (sau sa trimiteti actele unui prieten / rude care locuieste in apropiere), autentificarea dureaza mai putin(unii spun ca se face pe loc, dica undeva la 5-10 minute)
2. Dupa ce primiti actele oficiale canadiene autentificate de MAE Canadian, ele trebuie duse sau trimise prin posta impreuna cu traducerea la Consulatul General al României de la Montreal din provincia Quebec sau Toronto din provincia Ontario ori la Ambasada Romaniei la Ottawa, în vederea supralegalizarii traducerii si sigiliului /legalizarii sigiliului si semnaturii MAE canadian. Aici, supralegalizarea se realizeaza prin aplicarea unei stampile prin care se recunoaste ”autentificarea” realizata in cadrul Biroului de la Ottawa.
in vederea supralegalizarii traducerii si sigiliului si semnaturii MAE canadian.
3. Dupa aceasta supralegalizare, actele Dvs. sunt valabile si recunoscute de catre autoritatile din România
Pentru mai multe informaţii puteţi accesa pagina DFAIT:[ link extern ]
Pentru supralegalizarea fiecarui sigiliu se aplica taxa consulara conform Legii nr.36/1995 - Legalizarea sigiliului şi semnăturilor de pe actele eliberate de autorităţile străine care urmează să producă efecte în România 52 dolari
Pentru efectuare serviciu regim de urgenţă (imediat sau cel mult 48 ore) se percepe taxa suplimentară de 22 dolari
Solicitantii care fac demersul prin posta vor trimite la Ambasada sau Consulate impreuna cu actul respectiv, un money order pentru Embassy of Romania, Ottawa sau Consulate General of Romania in Toronto or Motreal si un plic autoadresat timbrat recomandat (Xpresspost cu semnatura de receptie sau Fedex).
Termen de rezolvare: 2-3 zile lucratoare. Cand actul se prezinta personal, legalizarea se face in cursul zilei.
Din pacate unul dintre dvs. va trebui sa mearga in Canada sa rezolve cu supralegalizarea certificatului de nastere . Copilul va ramane in Romania pana cand veti avea certificat romanesc. Era bine daca ne puneati intrebarea pe forum inainte de a pleca cu copilul in Romania. Sau puteati sa va informati la ambasada/consulat ori chiar la primaria dvs. de domiciliu.
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2015
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat casatorie canadian olivi olivi daca m-am casatorit in canada cu un cetatean strain si am decis sa imi schimb numele ar trebui sa vin in romania pentru a-mi schimba pasaportul? am observat ca ... (vezi toată discuția)
Rezidenta casatorita in canada- ci si pasaport romanesc expira curand.help! AncaPrincess AncaPrincess Buna ziua! Sunt cetateana romana, casatorita cu un cetatean canadian, si am rezidenta permanenta in Canada. Nu am declarat in Romania ca mi-am schimbat starea ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean canadian AndreiMartin AndreiMartin Buna, am decis sa ma casatoresc cu un cetatean canadian. Casatoria va avea loc in Romania dupa care avem sa aplicam pentru permis de sedere pentru ea (fiind ... (vezi toată discuția)