avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatorie cu cetatean canadian
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatorie cu cetatean canadian

Buna, am decis sa ma casatoresc cu un cetatean canadian. Casatoria va avea loc in Romania dupa care avem sa aplicam pentru permis de sedere pentru ea (fiind cetatean strain). Am niste intrebari legate de formalitatiile care trebuie parcurse.

Sunand la ambasada Romaniei in Canada am aflat ca are nevoie de urmatoarele documente:

-Pasaport
-Certificat de nastere
-Certificatul care atesta faptul ca se poate casatori intr-o tara straina fara probleme (Statement In Lieu of Certificate of Non-impediment to Marriage Abroad)
-Cazier (asta pentru aplicarea permisului de sedere dupa ce casatoria este oficializata)

Toate documentele mentionate mai sus au fost procurate de ea si legalizate/autentificate de catre autoritatiile Canadiene, dar mai ramane sa le avem supralegalizate si ulterior traduse ca ele sa fie recunoscute ca documente oficiale in Romania.

Intrebarile mele sunt:

1. Care dintre documente trebuie sa fie supralegalizate ? (presupun ca toate infara de pasaport evident)
2. Supralegalizarea trebuie facuta in Canada inainte ca ea sa vina in Romania ? sau se poate face si aici ?
3. Care ar fii pretul supralegalizarii unui document in Romania ? (la ambasada Romaniei in Ottawa pretul pe document este de $71)
4. Legal vorbind, ar mai fii si alti pasi de parcurs dupa ce documentele sunt supralegalizate inafara de le avea traduse de un birou autorizat in Romania ?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:57, 7 Octombrie 2014
Buna ziua,

1. Certificatul de nastere trebuie supralegalizat si apoi tradus la un notariat roman.
Daca doriti sa va casatoriti in Romania aveti nevoie de o dovada eliberata de ambasada Canadei din care sa rezulte că sunt indeplinite conditiile de fond cerute de legea lor naţionala pentru incheierea casatoriei; daca va casatoreati la ambasada Romaniei in Canada nu era nevoie si probabil de aceea nu v-au spus.
2. Pe certificatul de nastere trebuie sa fie 3 stampile: una a autoritatatii canadiane emitente, una a misiunii noastre diplomatice in Canada si una de la MAE din Romania – Direcţia Relaţii Consulare.
Pentru procedura din Canada aveti detalii aici:
[ link extern ]
3. Nu stiu, insa in mod cert mai putin de cat costa la consulat.
4. Va recomand sa mergeti la un notariat pentru traducerea documentelor. Este nevoie si de o declaratie data de viitoarea sotie din care sa rezulte ca nu cunoaşte niciun motiv de natura legala care sa impiedice incheierea casatoriei.
Daca nu stie limba romana aveti nevoie la Starea civila de un interpret autorizat.

Rezumat :)
In afara de ce stiti deja mai e nevoie de:
- un drum la MAE roman
- o hartie de la ambasada Canadei in Romania
- o declaratie la notariat
- un interpret autorizat.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat nastere romanesc pentru copil nascut in canada liviuss5 liviuss5 Buna ziua : atat eu cat si sotia suntem cetateni romani, copilul nostrum s-a nascut in Canada in mai 2014, am sosit in tara toti trei si la Oficiul Starii ... (vezi toată discuția)
Certificat casatorie canadian olivi olivi daca m-am casatorit in canada cu un cetatean strain si am decis sa imi schimb numele ar trebui sa vin in romania pentru a-mi schimba pasaportul? am observat ca ... (vezi toată discuția)
Certificat de deces eliberat in canada selon87 selon87 Buna ziua ! Ceatean roman- canadian decedat in Canada - Certificatul de deces eliberat de statul canadian, poate fi folosit pentru declararea decesului la ... (vezi toată discuția)