avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Hartuit de reclamatii autor necunoscut pe timpul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Hartuit de reclamatii autor necunoscut pe timpul constructiei unei case

Buna ziua,

Din fericire m-am apucat de constructia unei case in zona centrala a Bucurestiului dar din nefericire se pare ca invidia oamenilor este mai presus de umanitate. Deja astazi este a doua oara cand ma viziteaza Politia Locala ca urmare a unei sesizari primite de la un "vecin". Prima data era pentru a verifica daca am autorizatie de ocupare a domeniului public pentru bena de moloz/gunoi rezultat din demolarea constructiei vechi. A doua oara (azi) au venit pentru ca s-a plans acelasi vecin (fara sa mi se spuna cine) ca muncitorii injura, ca nu respecta orele de liniste si ca am demolat casa fara autorizatie.

Mentionez ca am toate avizele, autorizatiile si toate hartoagele necesare pentru ca stiu cum e in Bucuresti (legea junglei) si nu vroiam sa am nicio problema cu autoritatile.

Problema mea este ca acest "bun" vecin deja ma hartuieste si munca are de suferit pentru aceste intreruperi repetate care-mi cauzeaza stres si neliniste gandindu-ma "ce-am mai facut de data asta".

Dat fiind ca Politia Locala nu-mi poate da numele acestui "samaritean" pentru a discuta direct si a incerca sa rezolv problema amiabil, exista vreo alta posibilitate de a-l opri din a mai face sesizari nefondate? Daca mai vin si a 3-a oara as vrea sa fac si eu o plangere la Politie pentru hartuire dar nu stiu daca asta se poate numi sau nu hartuire...

Orice idee/sfat e apreciat!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 09:08, 19 Aprilie 2015
Buna seara!

Puteti face o sesizare la Politie...ei o vor califica daca e abuz in serviciu sau doar o abatere disciplinara...

Cu stima.
Puteti formula plangere prealabila ptr.infractiunea de hartuie prev.si pedepsita de art.208 NCP.
danpopescu2011 a scris:

Puteti formula plangere prealabila ptr.infractiunea de hartuie prev.si pedepsita de art.208 NCP.


Serios??? :D

Sunt chiar curios pe care aliniat s-ar încadra fapta descrisă mai sus? Pe art. 208 alin. 1 sau pe art. 208 alin. 2? ;)

Stimate utilizatorPatrick incadrarea exacta o da organul de urmarire penala,nu persoana vatamata,persoana vatamata nu are obligatia incadrarii in drept a faptei respective.Conform art.289(2) NCPP printre alte elemente pe care trebuie sa le cuprinda plangerea prealabila este si descrierea faptei care constituie obiectul plangerii penale si,nicidecum incadrarea in drept a faptei.
danpopescu2011 a scris:

Conform art.289(2) NCPP printre alte elemente pe care trebuie sa le cuprinda plangerea prealabila este si descrierea faptei care constituie obiectul plangerii penale si,nicidecum incadrarea in drept a faptei.


Ați putea să indicați practică judiciară din care să rezulte că sesizărea poliției locale de către un vecin poate fi încadrată la art. 208 C.pen.?

Nu e vorba de încadrarea „exactă” pe care o face organul judiciar ci de încadrarea făcută de orice persoană de bun simț și cu atât mai mult de un avocat, care se presupune că știe atât legea cât și practica judiciară și pentru aceste motive, respectându-și deontologia profesională, așa cum prevede Legea nr. 51/1995, nu va încuraja persoana care are a solicitat o consultație juridică să sesizeze organele de urmărire penală pentru o faptă care, e de la sine înțeles că nu constituie infracțiune.

Art. 208. Hărţuirea.
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


Ne puteți preciza cum elementul material al acestei infracțiuni se suprapune peste faptele invocate de către cel care a inițiat acest topic?

A fost cumva acesta urmărit în mod repetat fără vreun inters legitim? I-a fost supravegheată locuința, locul de muncă, sau alte locuri pe care le frecventează, cauzându-i-se o temere?
A fost cumva apelat la telefon sau pe net frecvent astfel încât să-i fie provocată o temere?

PS:
Pe de altă parte, încadrarea juridică a faptei nu o dă numai organul de urmărire penală ci și instanța de judecată cu ocazia judecări cauzei pe fond, dar asta nu înseamnă să îndemnați oamenii să depună plângeri penale pentru orice, cu atât mai mult cu cât sunteți avocat.
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2015
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Plangere penala - mesaje sms Florentina04 Florentina04 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, daca primesc mesaje cu amenintari si injurii din partea cuiva pe telefonul mobil, pot depune plagere penala? Ar ... (vezi toată discuția)
Hartuire morala? Marianaroiu Marianaroiu Am si eu o intrebare: ce fapta se considera faptul ca o persoana imi tot face plangeri peste plangeri si ma urmareste mereu. Mi-a facut sesizari pe la ... (vezi toată discuția)
Pot fi dat in judecata sau mi se poate face o plangere penala de catre un debitor daca sunt colector de creante? antonia21 antonia21 Buna ziua!Lucrez la o firma de recuperare creante,ca si colector creante pe cale amiabila.M-ar interesa daca un debitor imi poate face o plangere penala in ... (vezi toată discuția)