danpopescu2011 a scris:
Conform art.289(2) NCPP printre alte elemente pe care trebuie sa le cuprinda plangerea prealabila este si descrierea faptei care constituie obiectul plangerii penale si,nicidecum incadrarea in drept a faptei.
Ați putea să indicați practică judiciară din care să rezulte că sesizărea poliției locale de către un vecin poate fi încadrată la art. 208 C.pen.?
Nu e vorba de încadrarea „exactă” pe care o face organul judiciar ci de încadrarea făcută de orice persoană de bun simț și cu atât mai mult de un avocat, care se presupune că știe atât legea cât și practica judiciară și pentru aceste motive,
respectându-și deontologia profesională, așa cum prevede Legea nr. 51/1995, nu va încuraja persoana care are a solicitat o consultație juridică să sesizeze organele de urmărire penală pentru o faptă care, e de la sine înțeles că nu constituie infracțiune.
Art. 208. Hărţuirea.
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Ne puteți preciza cum elementul material al acestei infracțiuni se suprapune peste faptele invocate de către cel care a inițiat acest topic?
A fost cumva acesta
urmărit în mod repetat fără vreun inters legitim? I-a fost
supravegheată locuința, locul de muncă, sau alte locuri pe care le frecventează, cauzându-i-se o
temere?
A fost cumva
apelat la telefon sau pe net frecvent astfel încât să-i fie provocată o temere?
PS:
Pe de altă parte, încadrarea juridică a faptei nu o dă numai organul de urmărire penală ci și instanța de judecată cu ocazia judecări cauzei pe fond, dar asta nu înseamnă să îndemnați oamenii să depună plângeri penale pentru orice, cu atât mai mult cu cât sunteți avocat.