Bună ziua! Anul trecut m-am angajat la o firma de exchange si amanet. Cele doua gestiuni erau distincte,doua societati diferite administrate de sot sotie. La angajare am semnat doua contracte de munca ,8 ore pe exchange,si 2 ore pe amanet. Ulterior ,cu data de 1.01.2015,s-a mărit la 4 ore pe amanet. Totodata la semnarea contractului de munca ,am semnat si cererrea de demisie( in alb la data) pe ambele societati. Primele 10 zile nu mi-au fost achitate,fiind considerate ca o garantie pt cazul in care am lipsa in gestiune.Întelegerea salarială era de 1200 lei primele 2 luni. Apoi scădea la 1000 rom si plata targhetului,daca se realiza.. In urma cu aprox 2 luni i-am anuntat verbal ca părăsesc firma. La data salariului am fost platita cu 500 rom,dar targhetului nu mi s-a platit pe motiv că plec. La data urmatoare,cand trebuia sa primesc restul de bani pe ultimele 5 zile lucrate,si plata garantiei pt ca nu am avut lipsuri in gestiuni,mi s-a pus o grămadă de acte de semnat în fata,printre care o noua cerere de lichidare cu data din ziua curentă,nu data plecării efective,plus declaratii ca imi primisem toate drepturile salariale si ca nu mai am pretentii,si am fost invitata peste 30 de zile la o noua convocare,cand( am aflat asta de la o angajată a firmei) se va semna i noua cerere de lichidare cu data aceea. Nu mi s-a achitat nici targhetului lunii precedente,nici garantia. Am refuzat semnarea actelor prin care recunosteam ca am primit drepturile banesti. Intrebarea este: cum imi recapătă acei bani,sau macar garantia? Si apoi este normal sa semnezi 4 cereri de lichidare cu 4 date diferite? Va multumesc!
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Drepturi salariale
nicomarco
Buna ziua. As dori sa va retin atentia cu privire la nerespectarea unui contract de munca .
Fiica mea a lucrat la o firma de curierat , pe functia de agent ... (vezi toată discuția)