avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale

Buna ziua. As dori sa va retin atentia cu privire la nerespectarea unui contract de munca .
Fiica mea a lucrat la o firma de curierat , pe functia de agent curier . A desfasurat aceasta activitate de la data de 26-09-2017 pana la data de 24-05-2018, sub un contract individual de munca 20/25.09.2017, in registrl de evidenta al salariatilor.Contractul avea o norma de lucru de 4 ore. Teoretic pentru acest timp de lucru, primea 725 lei. Ziua de munca incepea la ora 9 am si se termina la 18-19 pm. Exceptie facea ziua de sambata , unde programul era 8-13.
Pe toata durata acestui contract, a functionat o intelegere mutuala in care ar fi trebuit sa primeasca lunar 1400lei, Conditia pentru a primi acesti bani era sa realizeze targhetul impus de administrator, lucru mai mult sau mai putin realizabil.
Pana aici........bune toate in felul lor.....
Pe tot parcursul contractului , nu i-a fost acordat concediul de odihna,atat cat se cuvenea, ba mai mult, zilele de sambata in care a solicitat sa fie libera , au fost scazute din concediul de odihna . Cand a cerut zilele libere , conform art.113 /legea 53/2003, actualizata in 2015, administratora firmei i-a spus ca asa ceva nu exista si ca atare zilele libere se scad din concediu.
Despre plata orelor suplimentare nici nu poate fi vorba......nu exista asa ceva , e vorba de programul de munca si atat .....
La primirea banilor se semna intr-un registru si salariatii primeau pe o hartie A5 scrisa de mana , cu numele angajatului, activitatea , adica stopurile ce trebuiau efectuate de acestia , si diferite imputari de nerealizare a stopurilor, adica a targhetului. Aici mai erau trecute si diferite colete pierdute de angajati, si valoarea acestora scazuta din salariu.
Un aspect greu de explicat de catre administrator este acela ca 99% din colete , s-au pierdut in incinta sediului firmei, sediu care este monitorizat in permanenta video dar la momentele respective......camerele nu au functionat. Rezultatul esta ca fiecare angajat , la o perioada de 2-3 luni -pierde - cate un colet, pe care in luna urmatoare e bun de plata.
Pentru luna mai, lucrata de la 30 aprilie pana la 30 mai , exceptie facand doar zilele de duminica , a incasat suma de .......419 lei.
Concediul a ramas ..... ca in tren , orele suplimentare la fel.....
A cerut un fluturas de plata , foaia de lichidare, insa administratora i-a spus sa isi vada de treaba .
Cui trebuie sa ma adresez pentru a putea indrepta lucrurile , si a-si incasa drepturile cuvenite ?
Va multumesc frumos de pentru rabdarea lecturii si a raspunsului.
O zi buna tuturor !
Cel mai recent răspuns: nicomarco , utilizator 22:10, 27 Iunie 2018
Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Multumesc pentru sfaturi și timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii iulianalexandru19 iulianalexandru19 m-am angajat in luna mai 2013 si am incetat activitatea cu drept de somaj la finele lunii iunie 2014 insa nu mi-am luat banii pe luna mai si iunie 2014 nici ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare peste timpul normal de lucru pasancostel@yahoo.com pasancostel@yahoo.com Cum putem proceda in cazul in care exista o lege clara care spune ca \" se platesc orele de sambete, duminici si sarbatori legale care se realizeaza peste ... (vezi toată discuția)
Demisie,zile concediu Laichici Laichici Buna,am si eu o problema am fost angajat la o firma care este PFA sau Subcontractor unde am lucrat 1 an si 1 luna jumatate,am cerut demisia la zi care mi-a ... (vezi toată discuția)