avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O biserica de cartier deranjeaza zilnic linistea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O biserica de cartier deranjeaza zilnic linistea comunitatii

In urmca cu aproximativ 1 an de zile in dreptul cladirii in care am domiciliul s-a daramat un parc pentru copii pentru a se construi o biserica fara a intreba nimic pe locatari (am inteles ca aceste practici sunt ceva foarte obisnuit in Romania).
Aceasta biserica deranjeaza zilnic linistea comunitatii prin activitatile specifice si nu numai:

- fiind construita relativ nou se fac numeroase lucrari de constructii de imobile pe acea proprietate si de amenajarea lor; aproape in fiecare zi lucratoare si sambata aceste lucrari incep sa se desfasoare la ora 7 dimineata;
- tot in jurul orei 7 (cel tarziu la ora 7 si 45 de minute) se trag niste clopote apoi se loveste un bat de un par (din cate am inteles procedura se numeste "batut toaca");
- fiecare slujba este difuzata de boxe situate pe frontispiciul cladirii principale la un nivel care trece prin geamurile duble cu care este prevazuta locuinta mea (spre deosebire de sunetul vocilor de copii care se joaca, de exemplu).

Citez din Lg 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii
publice:

art. 2
Constituie contraventie savirsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sint comise in astfel
de conditii incit, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
28) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora.

Intrebarea mea este: exista si alte acte normative care statuteaza drepturi si obligatii institutiilor/societatilor?
E greu cu bisericile acestea. Fireste, fiecare e liber sa frecventeze asemenea cladiri – si cand iese sa inceapa a-si barfi vecinii si a se certa cu rudele pt o bucata de pamant. Dar, la fel de firesc, cei de alta confesiune au dreptul de a nu asista – fortzat – la slujbe care nu le caracterizeaza credinta. De difuzoare puteti scapa – cu reclamatii si apoi cu judecata (pt ca sefii popii de cartier nu vor raspunde cum doriti dv; la primarie... fara speranta).

A crede in Dumnezeu nu inseamna si a-i respecta pe ceilalti? Pt popi se pare ca nu! Credinciosii chiar nu au vina in aceasta cauza - ei nu se roaga in difuzoare!
In care tzara asa-zisa democratica se ”poarta” statzii de amplificare pe biserici? Cred ca popii romani au copiat sistemul din statele musulmane (vorba Dianei) – cele in care orele de rugaciune constituie obligatie, nu gluma! Deci, nu sunt nici originali...

Da, oamenii se obisnuiesc cu zgomotul – asa cum se obisnuiesc cu praful care le intra in toti porii, cu alimentele colorate sintetic etc – dar aceasta nu inseamna ca nu vor fi afectati, in timp, devenind irascibili ”fara motiv” – ar ajunge unii sa creada. Si aceasta, in numele Domnului! Ce drepturi sa mai am daca acea cladire e... casa Domnului? Au fost purtate razboaie crancene in numele Lui, si dv nu va puteti obisnui cu zgomotul de toaca si de clopot, cu vocea celor care s-au inregistrat si se aud printre paraiturile difuzoarelor? Macar de-ar canta life, popa care da din cadelnita!
Cineva, undeva scria ca Dumnezeu nu mai poate fi gasit in... templu. Si, incep sa-l cred pe cuvant.

Petitie pt stoparea amplificatoarelor:
[ link extern ]
Anul trecut s-a discutat aici o problema identica... (dovada ca astfel de cazuri nu-s deloc cazuri izolate)
Dati un search aici poate gasiti discutia...
Diana Persa a scris:

Asa ca in curand toate bisericile o sa foloseasca megafoane pentru slujbe, ca sa salveze cat mai multi pacatosi:O

...megafoane pentru slujbe, ca sa salveze cu forta si cu de-a sila cat mai multi pacatosi:O

:worthy:
Avem libertatea de a construi,mai mult decat am daramat.
"Chemarea"in acest fel nu are nimic de-a face cu credinta.Pe aceasta o ai sau nu si ar trebui sa tina de forul interior.
Cred ca este o "practica unitara",eu aud zilnic toate acestea,reusesc sa fac abstractie.
Imaginati-va o zi de sarbatoare religioasa...atunci parca totul este mai rasunator.Sa va spun partea buna:Catedrala este langa Prefectura,poate cei de acolo au nevoie!Nu stiu cat deranjeaza,nu stiu cat ajuta.
Aceasta trebuie sa fie puterea bisericii?
Consider-si este bine sa considere toti-ca nimeni nu este mai presus de lege.Nu exista legislatie speciala pentru biserici si pentru slujitorii acestora,indiferent de religie sau de rit.Sunt oameni cu o perceptie destul de redusa a realitatii sau persoane care incearca sa castige,mai ales capital politic,printr-o pozitie de sustinere,in orice fel sau in orice chip a religiozitatii exagerate in dauna unei echidistante atat de necesara in toate lucrurile.De fapt,marirea salariilor clerului in timp de criza,in dauna multor paturi defavorizate este un exemplu graitor.Neverificarea membrilor clerului de catre CNSAS este alt exemplu graitor.Pe de alta parte,asa cum sustinea cineva,de frica "afuriseniei",omul simplu este de acord cu orice in ceea ce priveste biserica, ca institutie.Nu sunt ateu,dar nu cred ca biserica este mai presus de lege,nu cred ca membrii acesteia,repet,indiferent,de religie sau de rit,pot face orice sau sunt mai presus decat ceilalti membrii ai societatii civile.
Niciodata nu am vazut un preot taind vreo chitanta fiscala de Boboteaza,de Craciun sau cu ocazia altor sarbatori.
Imi pare rau daca cele inserate vor avea un alt ecou,decat cel scontat de unii.Imi cer scuze anticipat !
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Mare problema cu biserica gugy gugy As dori sa stiu daca am vreo sansa de cistig dind in judecata biserica(probabil) sau ma rog, pe cei care raspund de ea. Problema e zgomotul cauzat de clopotele ... (vezi toată discuția)
Obligatii biserica Vladimir03 Vladimir03 Buna ziua, Intrebarea mea poate smulge ceva zambete, dar pentru mine e o problema cat se poate de serioasa! Locuiesc in Bucuresti, sector 6, iar in ... (vezi toată discuția)
Sistem audio tip portavoce la biserica din fata blocului de locuințe catadtst catadtst Biserica din fata blocului de locuine a montat sistem audio de tip portavoce cu care deranjeaza toti locatarii in fiecare Duminica si alte zile de sarbatori ... (vezi toată discuția)