avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Anvelopele sunt obiecte de inventar?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Anvelopele sunt obiecte de inventar?

Buna ziua
va rog, ajutati-ma sa inteleg, considerentul pentru care anvelopele sunt considerate obiecte de inventar? Datorita valorii lor?
Pana la venirea noului contabil in unitate, erau inregistrate pe piese de schimb? De ce nu mai pot fi considerate asa? Actualul contabil cere, ca dupa 3 ani, sa aducem hartie de la un service din care sa rezulte ca nu mai pot fi folosite aceste anvelope, in vreme ce la alte unitati, anvelopele raman considerate piese de schimb?
Cel mai recent răspuns: rabusanuraluca , utilizator 14:24, 7 Aprilie 2015
Desi este un ordin care nu se refera la societati totusi poate fi luat in considerare:

Ordinul nr. 87/2009 pentru stabilirea duratelor de folosinţă a materialelor de natura obiectelor de inventar şi a altor materiale din dotarea Ministerului Apărării Naţionale

Obiectele de inventar sunt acele bunuri care pot fi utilizate ca atare:

Art. 4. - (1) Materialele de natura obiectelor de inventar reprezintă bunurile cu o valoare mai mică decât limita prevăzută de lege pentru a fi considerate active fixe corporale, indiferent de durata lor de folosinţă sau cu o durată mai mică de un an, indiferent de valoarea lor, precum şi bunurile asimilate acestora, astfel:
a) sculele, instrumentele, dispozitivele, verificatoarele, aparatele de măsură şi control, indiferent de valoarea şi durata normală de funcţionare sau de utilizare;
b) sculele, instrumentele şi dispozitivele speciale ce se folosesc fie la fabricarea anumitor produse în serie, fie la executarea unei anumite comenzi, indiferent de valoarea şi de durata lor de funcţionare normală;
c) echipamentul de protecţie şi de lucru, echipamentul şi uniformele de serviciu şi de oraş, echipamentul şi materialele sportive, îmbrăcămintea specială, precum şi accesoriile de pat;
d) prototipurile, atât timp cât servesc ca model la executarea producţiei de serie, inclusiv seria zero, sau care sunt supuse încercărilor în vederea omologării lor la producător.

......

(3) Materialele ce nu sunt obiecte de inventar sunt utilizate în cadrul activităţilor desfăşurate pentru instrucţie, învăţământ sau aprovizionare-transport. Acestea nu sunt materiale consumabile, deoarece nu se consumă efectiv în momentul distribuţiei din depozit/magazie, precum anvelopele, materialele pentru întreţinere şi gospodărie, husele, învelitorile, mecanismele de percuţie, motoarele, aparatele şi alte subansambluri ale activelor fixe, procurate în scopul înlocuirii componentelor uzate cu ocazia reparaţiilor de orice fel, care nu modifică parametrii tehnici iniţiali ai activului fix; pentru aceste materiale se prevede o durată minimă de folosinţă, interval de timp în care bunul material nu poate fi înlocuit fără efectuarea cercetării administrative.

Daca in societatea d-voastra considerati anvelopele ca ob inv atunci ar trebui sa considerati dupa acelasi principiu si stergatoarele auto si alte materiale (ex. burghiu, etc) folosite pt functionarea autoturismului/altui mijloc fix. Eu cred ca nu este corecta aceasta abordare.
Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
va multumesc pentru raspuns. nici eu nu cred ca este corecta aceasta abordare, dar cum dumneaei se considera cel mai bun contabil din cati au existat vreodata, trebuie sa demonstrez ca aceasta abordare nu e ok. ceea ce cred ca imi va fi imposibil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiecte de inventar in folosinta mihaela41 mihaela41 Buna ziua! Unde pot gasi actualizarea stabilirii duratei de functionare a materialelor de natura obiectelor de inventar.Daca se poate un raspuns urgent.Mii de ... (vezi toată discuția)
Casare mijl fixe maryblanaru maryblanaru Pentru scoaterea din functiune si casare prinn valorificarea mijl fixe cate comisii se numesc? pentru fiecare etapa a casarii cate o comisie sau doar o comisie ... (vezi toată discuția)
Mijloace fixe de natura obiectelor de inventar mihaela chelaru mihaela chelaru am nevoie sa inteleg pentru o traducere daca aceasta definitie este corecta, doarece este data ca fiind [b]materiale de natura obiectelor de inventar [/b]: ... (vezi toată discuția)