avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere penala-martorul poate fi asistat de avocatul ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere penala-martorul poate fi asistat de avocatul ales la declaratia data?

Buna seara,
In timpul urmaririi penale un martor are voie sa se prezinte la declaratie asistat de avocat?
Am facut o plangere penala si martorul s-a prezentat cu aparator ales si si a dat declaratia.
Avea voie?

Cel mai recent răspuns: av.Vulvoi Patrice , utilizator 14:17, 8 Martie 2018
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:n
nAvocatul partii din proces are dreptul de a fi rezent la audierea martorului insa nu sa il asiste pe martor.nnSe poate asista de avocat si martorul in procesul penal.n
nn
Daca cititi ce am scris anterior, nu rezultat deloc asa ceva. Din dispozitiile c.p.p rezulta clar cui poate acorda asistenta juridica avocatul in cursul procesului penala. Asta nu inseamna ca este normal, din contra, din punctul meu de vedere reglementarile c.p.p. incalca dreptul la un proces echitabil, deoarece este normal ca si martorul sa poata fi asistat de catre avocat, aici ma refer in special la martorul care devine suspect/inculpat, deoarece stim toti foarte bine cum procedeaza organele de urmarire penala, intai audiaza o persoana ca martor, ii pune in vedere ca marturia mincinoasa se pedepseste, acesta daca nu are capacitatea de a aprecia daca se acuza prin informatiile oferite, are toate sansele sa se autoincrimineze, ca apoi organul de urmarire sa ii schimbe calitatea in cea de suspect/inculpat.
Desi avem reglementat in art. 118 c.p.p. dreptul martorului de a nu se acuza, declaraţia de martor dată de către o persoană care anterior a avut sau ulterior a dobândit calitatea de suspect/inculpat nu poate fi folosită împotriva sa, respectiva declaraţia nu este exclusă din dosar, ci doar nu va fi folosita impotriva persoanei căreia îi aparţine.
Astfel, intr-o cauza cu mai multi suspecti/inculpati folosesc declaratia de martor a unui suspect impotriva altui suspect si asa mai departe.

Concouzia mea este ca poate fi asistat.
In concret am asistat martori la parchet mai ales la DIICOT si la DNA.
In concret si eu, totusi in c.p.p nu este reglementat ca martorul sa fie asistat de avocat, eu asta spun.
Inseamna ca spunem acelasi lucru...=D>
Sper ca domnii avocati Patrascu, Lasoschi, dar si alti profesionisti, sa citeasca aceste randuri! Postez aici prin prisma trimiterii in judecata a d-lui Tariceanu pt. marturie mincinoasa. Si daca al doilea om in stat a patit-o, apoi noi, astialalti, simpli justitiabili, suntem la mila Domnului. Va rog sa-mi spuneti, din cate stiti, unde a gresit d-l Tariceanu?! Ori refuza sa dea vreo declaratie, ori se autoincrimina, ori mintea! Fiind si om politic si procurorii speculand asta, i-au intins o capcana. Si a ajuns intr-o pozitie binecunoscuta sahistilor, zugzwang, oricum muta nu era bine. Concluzia: nu ai nicio sansa fiind citat ca martor. Cel mai mic rau este sa refuzi sa dai orice declaratie si imediat te incadrezi/incadreaza la art.273(1) din ncp. Acum ai dreptul la un aparator ales! Am citit mai multe articole, unul interesant este acesta [ link extern ] .
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2016
dogele, utilizator

Alte discuții în legătură

Martor..autoincriminarea LucianAlexandru LucianAlexandru Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din ... (vezi toată discuția)
Martor în proces pentru dare de mită daniel_ionut2006 daniel_ionut2006 Buna seara! Ma poate lamuri va rog frumos cineva cu o situatie in care ma aflu? Mai exact,acum doi ani am fost nevoit sa fac un denunt impotriva unei persoane ... (vezi toată discuția)
Declaratiile suspectului in calitate de martor, raspunderea pentru marturie mincinoasa eusaisapte eusaisapte Daca unui suspect i s-a luat declaratie in calitate de martor, raspunde pentru savarsirea Marturiei mincinoase? Am observat ca suspectului i s-au luat ... (vezi toată discuția)