In cazul achizitionarii unui mijloc fix care nu este nou, durata normala de utilizare de a lungul careia se va recupera cheltuiala efectuata cu achizitia acestuia se determina conform prevederilor cap. III." Alte precizari" ,pct.3 din HG 2139/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel:
- in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.
- in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau un expert tehnic independent.
Codul fiscal art.24 alin 11 pct.f spune ca :"f) mijloacele de transport pot fi amortizate şi în funcţie de numărul de kilometri sau numărul de ore de funcţionare prevăzut în cărţile tehnice, pentru cele achiziţionate după data de 1 ianuarie 2004"
Amortizare autoturism
cdi75
Sunt PFA si am achizitionat un autoturism secand hand. L-am inregistrat in registrul inventar si am trecut plata in registrul de incasari si plati. In afara de ... (vezi toată discuția)