avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedii medicale neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedii medicale neplatite

Buna ziua ,

Va rog , foarte frumos , sa imi spuneti cum trebuie sa procedez , la urmatoarea speta :
Pe data de 23.12.2015 administratorul companiei a facut o cerere in numele meu , pentru a intra in concediu fara plata , pe trei luni ,in perioada 01.01.2015-31.03.2015 . Intrucit are restante salariale fata de mine , nu am fost de acord si am scris cu pixul pe cerere ca nu sint de acord . Am depus la secretariat , cu nr de inregistrare o cerere in care specificam faptul ca nu sint de acord pina nu ni se plateste toate datoriile restante Datoriile nu se platesc ptr ca nu vrea administratorul . In luna decembrie a intrat in companie plati de miliarde .
Pentru ca am probleme cu colana , nu sint inventate , de pe data de 05.01.2015 pina pe data de 20.03.2015 am fost internat in spilal de doua ori , mi s-a facut RMN . Am urmat si urmez tratament , fizioterapie etc . cred ca sint pe drumul cel bun si scap de operatie . Pe 20.03.2015 nu am mai putut sa imi iau medical intrucit firma nu a mai vrut sa imi dea adeverinta in care sa se specifice cite zile de concediu medicale am . Mi s-a spus de la spital , de catre neurochirurg ca pot sta in recuperare si tratament , cu aviz pana la 180 de zile .
Mentionez faptul ca administratorul a fost retinut de catre DNA . De o luna , o luna si jumatate este acasa , in arest la domiciliu . Are arest pina pe data de 18.04.2015. Este cercetat ptr evaziune fiscala .
Intrebarile mele sint :
- In arest la domiciliu , nu are voie sa se ocupe de conducerea firmei ? Sa semneze acte , concedii medicale etc.
- Concediile medicale nu au fost aprobate , semnate si bagate la plata .
- Nu vrea sa imi dea adeverinta ptr spital si doctorul de familie .
-De pe data de 20.03.2015 , pot intra in CO si cite zile am deptul , pentru ca , daca ma hotarasc si plec , sa nu ma puna sa dau banii inapoi . Sa intru in CFP ? Eu de pe data de 20.03.2015 , nu sint la firma , intrucit , la sediu , a inchis usile si restul de angajati i-a mutat la sediul altei companii a administratorului . Nu doreste sa ma primeasca . Nu mi-a dat nimic la mana . Ce trebuie sa fac in aceasta situatie ?
Am depus reclamatii la ITM si CNAS si astept raspuns de la ei .
Pot de pune si o reclamatie la DNA , cu cele semnalate , cu dovezi scrise , ptr cele afirmate de mine ? Cosider , ca neplata salariilor , a CM , nu se incadreaza la evaziune fiscala ? Refuzul eliberarii adeverinta medical la ce se incadreaza ?
Vineri , am fost chemat acasa la el , i-am adus CM in original de la firma si mi-a spus verbal ca nu imi plateste nimic .
Firma , nu este in insolventa , faliment etc . Astept un raspuns de la dumneavoastra la aceste probleme .

Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 5 Aprilie 2015
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
......
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47 (2) - Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

Prin urmare, neplata concediilor medicale este contraventie si nu infractiune.
Multumesc frumos ptr raspuns . Pentru celelalte semnalate , ce sfatiri imi dati ? Cum ma invatati , legal sa procedez ?
Daca ati depus sesizari , atunci asteptati raspunsul de la institutiile respective.

Daca aveti CO de luat, cine va va semna cererea? Administratorul ar trebui sa delege pe cineva sa se ocupe de firma . Vorbiti cu avocatul acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical floralin floralin buna ziua. in perioada de proba de 3 luni concediul medical nu se plateste ? daca eu ma imbolnavesc in aceasta perioada si mi se da concediu medical si firma ... (vezi toată discuția)
Concediul medical neplatit pe motiv ''schimbare nume firma'' crisuioana crisuioana buna ziua! se plateste concediul medical daca firma la care muncesc si-a schimbat numele din firma x in firma y fara a aparea intrerupere la plata ... (vezi toată discuția)
Concediul medical la o gravida gabriella89 gabriella89 Buna ziua.sunt angajata unei firme de 2 ani de zile.de un an platesc cu seful meu la cartea de munca jumate eu si cealalta jumatate el.acum eu sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)