Buna ziua.
Am primit de la firma preaviz pentru desfintarea postului.
Am mai lucrat inca 7 zile cate 4 ore, ulterior intrand in concediu medical pentru ingrijirea copilului 7 si 8 zile cu pauza in weekend.
Intre timp am intrat in stare de urgenta,am vorbit la firma si le am spus ca nu ma simt bine si am programare peste 2 zile la medicul de familie ,intreband daca este necesar sa ma prezint aceste 2 zile tinand cont ca oricum imi taiasera accesul la laptop si la e mailul companiei.
Au spus sa nu vin cele 2 zile.
Am fost la medicul de familie si am luat concediu medical 10 zile din cauza durerilor la coloana si ametelilor si trimitere la medicul specialist neurolog.
La medicul de familie am prezentat adeverinta medicala emisa de firma si valabila 30 de zile.
Dupa cele 10 zile am mers la neurolog si am primit 5 zile de concediu si 2 medicamente pe care le am luat.
Am mers iar la neurolog pt ca tot aveam ameteli si am primit 10 zile concediu si trimitere la rmn coloana si ct la cap.
Doamna de la juridic din compania mea a sunat o pe doamna neurolog in ziua emiterii concediului medical ( al 2 lea ) sa i spuna ca eu sunt in preaviz ca ei nu o sa mi plateasca medicalul ,ca o sa fiu dat in judecata si ca trebuia sa aiba o alta adeverita de la companie ca sa emita concediu cu toate ca adeverinta prezentata era in termenul de 30 de zile.
Doamna doctor a zis ca se intrreseaza daca la fiecare concediu trebuie o noua adeverinta cu toate ca trecusera 5 zile de cand emisese primul concediu si cand am dus adeverinta si daca da anuleaza medicalul.
Este valabila 30 de zile sau trebuie scoasa alta la fiecare 5 zile ?
Compania oricum nu a dat curs cererii mele de a emite alta adeverinta.
Incearca sa anuleze medicalul ca sa treaca zilele din preaviz.
Ce pot sa fac in acest caz ?
Adeverinta eliberata de angajator este valabila 30 zile de la emitere.
Concediul medical suspenda termenul de preaviz.
Dvs. nu trebuie sa faceti nimic in sensul asta. Firma este obligata sa respecte legea iar in cazul in care va sunt incalcate drepturile aveti posibilitatea unei actiuni in instanta.
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....
Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......
Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.