avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura simplificata a recunoasterii - controverse
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura simplificata a recunoasterii - controverse

Se poate face apel la procedura recunoasterii in urmatorul caz? Într-un dosar cu 5 inculpați, 3 dintre aceștia au recunoscut faptele, drept urmare s-au prevalat de procedura simplificată. 2 dintre co-inculpați, au recunoscut în proportie de 80-90%, însă instanța a considerat că nu pot face apel la procedura simplificată. motiv pentr ucare a dispus DISJUNGEREA dosarului. Ca atare, pentru ceilalți 2 co-inculpați s-a format un nou dosar, la ceeași instanță (la tribunal). Întrebarea este, ținând cont că disjungerea generează rejudecarea pentru ceilalți doi - aceștia se mai pot prevala de instituția recunoașterii ? sau judecătorul nou investit va putea invoca faptul că dosarul s-a disjuns tocmai pentr uca aceștia nu si-au asumat săvârșirea faptelor? va multumesc
Au trecut de momentul procesual in care aveau aceasta posibilitate.
Multumesc. Totusi am o nelamurire, daca imi permiteti. De ce nu se poate face aceasta aplicare a procedurii recunoasterii atata vreme cat judecata se afla la FOND ?
Si o ultima intrebare: PROCEDURA RECUNOASTERII se poate aplica si cand inculpatul este lipsa? Sau trebuie sa fie el in personam in instanta ?
Inculpatul isi poate manifesta vointa de a fi judecat in procedura simplificata la primul termen
la care procedura de citare este legal îndeplinită şi cauza se află în stare de judecată, dupa citirea actului de sesizare, insa pana la momendul inceperii cercetarii judecatoresti.
Solicitarea inculpatului de a fi judecat in procedura simplificata trebuie sa se faca personal, nu mai este posibil ca manifestarea de vointa sa se faca prin depunerea unui inscris autentic sau prin reprezentant legal ori conventional asa cum era in reglementarea anterioara, textele de lege sunt fara echivoc in acest sens.
ART.374 c.p.p.
...................
(4) În cazurile în care acţiunea penală nu vizează o infracţiune care se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă, preşedintele pune în vedere inculpatului că poate solicita ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, dacă recunoaşte în totalitate faptele reţinute în sarcina sa, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. (10).
............................
ART. 375
Procedura în cazul recunoaşterii învinuirii
(1) Dacă inculpatul solicită ca judecata să aibă loc în condiţiile prevăzute la art. 374 alin. (4), instanţa procedează la ascultarea acestuia, după care, luând concluziile procurorului şi ale celorlalte părţi, se pronunţă asupra cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Controverse cu privire la procedura simplificata cezarad cezarad Doresc sa va supun atentiei o speta care naste anumite controverse. Un inculpat a savarsit impreuna cu alte 3 persoane anumite fapte penale. La judecarea ... (vezi toată discuția)
Impacare=recunoastere Bencipici Bencipici Buna dimineata Daca intr un dosar ám trei parti vatamate sí cu doua dintre elé ám impacat ,cu ál treilea neaparat Trebuie sa mert pe baza procedurii ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea faptei in camera preliminara vasiledela4 vasiledela4 buna ziua dupa noul cod penal am inteles daca colaborez cu anchetatorii beneficiez de reducerea pedepsei cu 1/3 cum pot obtine aceasta reducere ? dosarul este ... (vezi toată discuția)