avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Controverse cu privire la procedura simplificata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Controverse cu privire la procedura simplificata

Doresc sa va supun atentiei o speta care naste anumite controverse. Un inculpat a savarsit impreuna cu alte 3 persoane anumite fapte penale. La judecarea fondului, cele 3 persoane au recunoscut savarsirea infractiunilor, beneficiind astfel de procedura simplificata prevazutga de art. 375 NCPP. Fata de inculpatul despre care vorbesc, si care a recunoscut doar 90% din invinuiri (desi vroia sa le recunoasca pe toate, dar din nesiguranta sau emotii nu le-a recunoscut integral), s-a dispus disjungerea cauzei. Intrebarea este: se mai poate el prevala acum de institutia recunoasterii si asumarii faptei, astfel incat sa poata beneficia de procedura simplificata prevazuta de art. 375 NCPP ? Practic instanta care judeca dosarul disjuns, este aceeasi, respectiv Tribunalul, deci nu vad de ce nu ar mai putea uza de aceasta procedura? Ce parere aveti ?
Daca a inceput cercetarea judecatoreasca si a fost audiat, nu se mai poate.
Daca nu le-a recunoascut pe toate s-a terminat pentru el in mod normal.

Doar daca se va dovedi ca a vrut dar nu a putut ar mai avea sanse...dar este extrem de greu asa ceva...

Banuiesc ca a avut avocat din oficiu...si nu si-a angajat avocat...
Mare ghinon daca a procedat asa...
Dar...sa stiti ca sunt cel putin 5000 de persoane pe an care patesc asa daca il poate linisti...
Pai a fost audiat, dar in primul dosar, cel care ulterior s-a disjuns. Deci sa inteleg ca nu se mai poate.
Nu se pate daca am inteles eu bine.
O altă speță. Un inculpat a fost judecat la fond, iar la APEL, in elaborarea motivelor de apel sustine ca la fond nu i s-a pus in vedere aspecte legate de beneficiul art. 374-375 NCPP (procedura recunoasterii) și ca din această cauză nu și-a recunoscut faptele. Ce se intamplă într-o asemenea situație de fapt? În situația în care se dovedeste ca nu i s-au prezentat elaborat de către completul de fond efectele pozitive ale recunoasterii (reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsă), se va trimite cauza spre rejudecare sau acesta va putea recunoaște și în faza apelului infracțiunile de care a fost acuzat? Eu sunt de parere că într-o asemenea situație (în care se va dovedi că instanța de fond nu a explicat în mod elaborat/explicit avantajele recunoașterii), cauza va fi trimisă spre rejudecare la judecătorie. Mă înșel? Bănuiesc ca instanța de apel (Curtea de Apel) nu va putea judeca apelul ci va trimite cauza spre rejudecare. Vă mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Procedura simplificata a recunoasterii - controverse cezarad cezarad Se poate face apel la procedura recunoasterii in urmatorul caz? Într-un dosar cu 5 inculpați, 3 dintre aceștia au recunoscut faptele, drept urmare s-au ... (vezi toată discuția)
Impacare=recunoastere Bencipici Bencipici Buna dimineata Daca intr un dosar ám trei parti vatamate sí cu doua dintre elé ám impacat ,cu ál treilea neaparat Trebuie sa mert pe baza procedurii ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis Bubu03 Bubu03 Buna ziua, as dorii sa primesc câteva informații referitoare la o problema făcută acum 3 ani. Sa începem cu începutul: Acum 3 ani mai precis in 2014 am ... (vezi toată discuția)