In mesajele dvs. (Bencipici) vorbiti cand de pedepse/investigatii penale, cand de probleme care reies doar ca litigii in drept civil. Daca recunoasteti vinovatia procesul va merge pe ideea ca vinovatia este dovedita. Daca nu va recunoasteti vinovatia si nu este problema penala, ramane doar un litigiu in drept civil si veti scapa de pedeapsa penala. Daca nu va recunoasteti vinovatia si sunteti condamnat pentru o fapta penala, atunci pedeapsa va fi mai mare decat in caz ca v-ati recunoaste vina dinainte. Deci va recomand sa platiti un avocat care sa examineze dosarul si ii povestiti toate detaliile, doar el va poate sfatui care este solutia oportuna.
Uzati de procedura simplificata a recunoasterii invinuirii.
Art. 375. Procedura in cazul recunoasterii invinuirii
(1) Daca inculpatul solicita ca judecata sa aiba loc in conditiile prevazute la art. 374 alin. (4), instanta procedeaza la ascultarea acestuia, dupa care, luand concluziile procurorului si ale celorlalte parti, se pronunta asupra cererii.
(1^1) Inculpatul poate recunoaste faptele si solicita judecarea cauzei in conditiile prevazute la art. 374 alin. (4) si prin inscris autentic.
(1^2) In cazurile prevazute la alin. (1) si (11), daca inculpatul este minor, este necesara si incuviintarea reprezentantului sau legal.
(2) Daca admite cererea, instanta intreaba partile si persoana vatamata daca propun administrarea de probe cu inscrisuri.
(3) Daca respinge cererea, instanta procedeaza potrivit art. 374 alin. (5)-(10).
Solicitarea inculpatului de fi judecat in procedura simplificata trebuie sa se faca personal. Textele utilizate de legiuitor – “presedintele pune in vedere inculpatului” [art. 374 alin. (4) NCPP]. “daca inculpatul solicita ca judecarea sa aiba loc in conditiile prevazute la art. 374 alin. (4), instanta procedeaza la ascultarea acestuia” [art. 375 alin. (1) NCPP] – sunt fara echivoc si de natura a reflecta imposibilitatea manifesarii de vointa a inculpatului, in sensul de a fi judecat in procedura simplificata, prin inscris autentic, cum era posibil in reglementarea anterioara, sau prin reprezentant legal ori conventional, acesta din urma fie si cu mandat special.
Prin urmare, procedura simplificata nu se mai poate stabili in lipsa inculpatului. Daca acesta nu se prezinta la primul termen de judecata la care procedura este legal indeplinita, instanta de judecata nu ar trebui sa amane judecata pana la prezentarea sa si sa dispuna, eventual, masuri constrangatoare de aducere a lui. [V. Vaduva in Noul Cod de procedura penala comentat, Editura Hamangiu 2014, p. 956]
Impacarea este personala, asadar, impacati-va si cu celalte persoane vatamate.