avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1228 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general plati neefectuate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

plati neefectuate

Am o firma nou infintata si am ajuns si la problema de genul clientilor care nu mai raspiund la telefon.
Am facturi emise semnate si de beneficiari care nu sunt platite.
Pana acum am renuntat la la aceste facturi si le-am anulat .
Sunt decis ca dupa stornarea lor sa ma adresez jjustititiei sa le recuperez.

Intrebarea mea este ce sanse am ca aceste plati pe facturi sa fie efectuate chiar daca castig in justitie?Am auzit de asemenea cazuri cand desi firmele trebuie sa plateasca aceste facturi continua sa nu le plateasca chiar dupa terminarea procesului.Este posibil?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 00:04, 29 Iunie 2009
"Clientii nu mai raspund la telefon"...incercati sa le trimiteti notificari scrise prin care ii somati sa va faca plata.In caz contrar ii veti actiona in instanta.Daca nu binevoiesc sa va plateasca atunci apelati cu incredere in instanta.Vor fi obligati sa va plateasca.Nu am auzit de cazuri in care nu au platit dupa proces .
"Pana acum am renuntat la la aceste facturi si le-am anulat "

Daca ati dat exemplarul 1, cum ati facut anularea ? ca trebuie toate trei exemplarele pentru anulare ...
Deci, am increcat sa spun, ca pana acum am renuntat sa-mi recuperez banii.

De acum inainte, am de gand, sa nu mai anulez facturile si deci sa renunt la bani, la viitoarele firme cu care patesc acest lucru.

Ca sa imi recuperez TVA-ul le voi storna facturile,ca sa-mi recuperez banii de la stat, iar ca sa-mi recuperez si banii de pe urma serviciilor prestate, am sa apelez la instanta.

Avand in vedere ce am decis sa fac intrebam, daca apaland la Instanta, imi voi recupera banii cu adevarat sau voi obtine doar o hartie.

Sper ca m-am exprimat mai corect.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
cerul, utilizator
Asta ma intrebam si eu ....cum ati facut anularea facturilor?
Iar pentru recuperarea sumelor puteti intenta actiune in instanta.
Cel mai simplu este pa calea somatiei de plata. Creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila. Conform art. 379 al. 3 din C. Proc. Civ., “Creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul”. Alineatul 4 al aceluiasi articol arata ca: “Creanta este lichida atunci cand catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui in baza unei dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca prin aceasta determinare ar fi nevoie de o osebita socoteala”. Cu privire la ultima sintagma, aceea de creanta exigibila, aceasta inseamna o creanta cu scadenta implinita, deci a carei executare poate fi ceruta imediat de catre creditor.
Astfel se inlatura procedura concilierii prevazuta de art 720^1 C.Proc.Civ.
Parerea mea este ca da...dar mai am o intrebare: ati verificat situati clientilor Dmv?...daca mai sunt eligibili sau nu?...

Alte discuții în legătură

Termen de plata breman breman Daca vreau sa lucrez cu firme la care sa le dau un termen de plata de 7 zile (adica sa le dau azi marfa si sa mi-o plateasca dupa 7 zile) cum trebuie ... (vezi toată discuția)
Stornare facturi neincasate RobertR RobertR Am cateva facturi neincasate din 2011 din reaua vointa a clientilor. Nu as vrea sa ii mai dau in judecata ci sa le stornez pt ca sunt sume mici. Am doua ... (vezi toată discuția)
Temei legal pentru plata facturi storno melyse01 melyse01 Buna ziua. Am facut niste plati in baza unor facturi storno. Ma puteti ajuta cu o prevedere legala in acest sens? Multumesc. (vezi toată discuția)