avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensie dupa deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensie dupa deces

Buna ziua.
Fratele bunicii mele in luna martie 2015 mi-a facut un ctr de vanzare-cumparare cu obligatia de intretinere (neavand copiii sau sotie). Pe 1 aprilie 2015 a decedat. Cum pot face sa iau pensia? Mentionez ca eu am suportat cheltuielile de inmormantare si nu nu are nici un mostenitor.
Cel mai recent răspuns: loredana8989 , utilizator 15:28, 8 Aprilie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 120
(1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.

(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.


2. Din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 80
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.

(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
• cerere (anexa nr. 9);
• certificatul de deces, in original si in copie;
• actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
• acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
• certificatul de mostenitor (original si copie);
• copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.


3. Cu contractul de vanzare-cumparare mergeti la un notar sa va dea un act care sa dovedeasca faptul ca dvs. sunteti mostenitori si ca puteti ridica pensia din luna in care a decedat pensionarul respectiv.
Bună seara, astăzi am fost la un notar și mi-a spus ca nu are cum sa îmi dea acest act. S-a uitat peste legea enunțată de dv și a zis ca e nevoie de dezbaterea moștenirii (tataia având 10 frați ar trebui chemați rudele in viata pentru acest lucru). Mi se pare ilogic. Cat timp eu am avut grija de el ar trebui sa existe o modalitate de a da curs cererii mele. Ce mă sfătuiți sa mai fac în acest caz? Mulțumesc anticipat.
1. Eu cred ca notarul respectiv nu a bagat de seama ca dvs. aveti deja un contract de vanzare cumparare pentru bunurile mobie si imobile ale defunctului.

2. Asteptati sa va raspunda un coleg jurist (cons. jur. sau avocat) cum se poate proceda.
Am fost la notarul unde am facut actul, ar fi trebuit sa stie. Astazi a fost postarita la poarta sa dea pensia si a lasat o notificare in cutia postala. Am sunat-o si mi-a zis sa ma duc la Of Postal de care apartinea tataia cu actul de mostenitor. Dar din pacate nu am asa ceva. Multumesc oricum. O sa astept un alt raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare pensie ContSters215676 ContSters215676 Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. O batrana mi-a facut acte v/c pe casa ei in 2010. Sambata a intrat in coma si a decedat la spital. Nu are ... (vezi toată discuția)
Ultima pensie neincasata dupa deces. tacuda tacuda Mama mea a decedat pe data de 2.12.2015. As vrea sa stiu daca pot incasa pensia mamei aferenta lunii in care a decedat, in ce conditii (acte necesare) si in ... (vezi toată discuția)
Pentru ridicare ultima pensie oanaportar oanaportar - matusa mea a decedat. - tatalmeu este uniculfrate = mostenitor. 1. - ce trebuie sa faca pt. a primi ultima pensie a matusii ? ( cerere ? + ce acte ? + unde ... (vezi toată discuția)