avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cercetari cu intarziere, ce e de facut?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cercetari cu intarziere, ce e de facut?

Anul trecut, am depus plangere la parchet si am asteptat să primesc raspuns. Vazand ca au trecut cateva luni de zile, fara sa primesc o soluție, am mers la parchet sa ma interesez de stadiul cercetarilor. Acolo mi s-a spus ca dosarul se afla in lucru la politie, si am cerut demararea cercetarilor si un raspuns. Dupa aceea, am primit citatie de la politie, cu mentiunea sa ma prezint in ziua mentionata in citatie, m-am prezentat, insa politistul nu a venit.
In aceasta situatie cred ca se tergiviseaza, probabil se urmareste sa se prescrie infractiunea. Ce pot face pentru a grabi cercetarile?
Dar impotriva politistului care primise ordin sa cerceteze si sa intocmeasca un referat pentru procurori, acesta nu a facut nimic, si au trecut deja 8 luni de cand am depus plangerea, ce as putea sa fac?
Cautati-l in continuare pe politist sa vedeti ce a facut pana acum.
N-a facut nimic. Eu asteptam ca dupa ce am depus plangerea la parchet, procurorul sa puna un politist sa efectueze cercetarile, dar dupa ce a trecut 6 luni fara sa fiu cautat, fara sa primesc citatie, etc, m-am dus la parchet si m-am interesat. Restul stiti de mai sus.
Deci pana acum nimic, politistul abia acum vroia sa ma audieze cu privire la plangerea mea depusa, si cand m-am prezentat la sectie conform citatiei primite, hopa, scuzele politistului, nu a putut sa vina ca a avut o urgenta.
Acum sunt nemultumit pentru ca timp de 8 luni nu s-a facut nimic, si tocmai acum cand am fost prezent pentru audiere, el cauta motive de urgenta serviciu. A ramas sa ma audieze saptamana viitoare.

Ce pot sa fac eu? Din cele spuse mai sus, am inteles ca trebuie sa vad ce a facut pana acum. Din cate stiu eu, politistii fac ce vor ei, asa ca daca il voi intreba pe politist ce a facut pana acum, el probabil imi va spune: Nu tu pui intrebarile, ci eu pun intrebarile! In felul acesta cred ca mi se incalca un drept de a vedea ce cercetari a efectuat, ca cred ca abia acum vrea sa faca cercetari, astfel nu inteleg de ce tocmai acum doreste sa ma audieze dupa 8 luni de zile.
De aceea intreb iar: Ce pot sa fac impotriva acestui politist? Pot depune plangere penala pentru abuz in serviciu? Sau sa depun plangere la parchet pentru actele si masurile efectuate de politist conform art 336 cpp?
Pai ati mai depus o plangere penala si ati vazut rezultatul, mai aveti rabdare pana va audiaza si vedeti dupa, pe art.336 c.p.p. nu aveti de ce sa depuneti plangere daca nu au efectuat deocamdatat nici un act de urmarire, nu aveti ce ataca, aveti posibilitatea dupa un an sa depuneti plangere pentru tergiversare.
CAPITOLUL I^1
Contestaţia privind durata procesului penal

#CIN
NOTĂ:
Reproducem mai jos prevederile art. 105 din Legea nr. 255/2013 (#M2).
#M2
"ART. 105
Dispoziţiile art. 488^1 - 488^6 din Legea nr. 135/2010, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, referitoare la contestaţia privind durata rezonabilă a procesului penal, se aplică numai proceselor penale începute după intrarea în vigoare a Legii nr. 135/2010."

#M2
ART. 488^1
Introducerea contestaţiei
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(2) Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
b) după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;
c) după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.
(4) Contestaţia poate fi retrasă oricând până la soluţionarea acesteia. Contestaţia nu mai poate fi reiterată în cadrul aceleiaşi faze procesuale în care a fost retrasă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen stadiu de cercetare penala Narcisa_ Narcisa_ 1) De la data depunerii unei plangeri penale, organul de cercetare penala are un termen anumit pentru solutionare a cercetarii penale? In cat timp trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cercetare penala ramos57 ramos57 Buna seara, Exista prescriptie legala care sa mentioneze care este termenul legal rezonabil in care se poate desfasura o cercetare penala? Va ... (vezi toată discuția)
Plangere pentru agresiune danielbaran danielbaran buna ziua :) ce este de facut? te loveste unu pe strada, sunt martori dar se feresc , unu singur zice favorabil, te duci la spital cu ambulanta , la iml ... (vezi toată discuția)