avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pretentii daune
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pretentii daune

In 30.03.2015 autoturismul pe care il conduceam a fost lovit din spate de un alt vehicul .In urma cercetarilor a reiesit clar vina celui care a lovit .In urma impactului autoturismul nu mai putea rula fiind grav avariat .Mentionez ca autoturismul era inchiriat de la o persoana pe baza de comodat Deoarece accidentul s-a petrecut in Bucuresti -unde eram in trecere spre am rezolva niste probleme personale- iar domiciliul imi este in Arad , si necunoscand Bucurestiul am hotarat , sfatuit si de anchetatori de la Politie , sa imi aduc autoturismul in Arad , unde am solicitat intocmire dosar dauna la asiguratorul faptasului .Transportul a fost efectuat cu o autoplatforma a unor cunoscuti fara a solicita factura de transport .
intrebarea este :
1 ) avand in vedere ca nu am reusit sa-mi rezolv problemele pentru care am pornit la drum pot solicita si daune (cheltuieli combustibili pana in Bucuresti si in sens invers plata autoplatformei , perioada de timp de la plecare din Arad pana la sosire ) ?
2. ) deoarece ofiterul de daune a avansat o suma derizorie de despagubire totala , cum pot afla pretul real al autoturismului, tinand cont ca proprietarul de drept solicita autoturismul inapoi reparat sau inlocuit cu unul similar ?
3. )deoarece acest autoturism il foloseam , comform contractului de comodat , pentru transport personal si marfa , facand aprovizionarea pentru doua magazine , pot solicita daune pentru nefolosirea lui pana la data cand voi fi in masura sa predau masina proprietarului ?
Va multumesc pentru consiliere si va stau la dispozitie pentru lamuriri
Cel mai recent răspuns: DraghiciIulian , utilizator 10:25, 14 Aprilie 2015
Puteti solicita contravaloarea transportului autoturismului de la Bucuresti la Arad depunand la dosar factura prin care ati achitat contravaloarea transportului.
Cuantumul despagubirii depinde daca dauna este partiala sau totala.
In cazul unei daune partiale cuantumul despagubirii este egal cu costul reparatiei
In cazul unei daune totale cuantumul despagubirii este egal cu valoarea de piata a autoturismului la data producerii accidentului. Valoarea de piata a unui autoturism nu poate fi stabilita?!?!. Rog colegii de forum sa ma contrazica si m-ar interesa modul de stabilire a valorii autoturismului la data producerii accidentului. Ma intereseaza metode concrete, nu teorie.
Puteti cere daune pentru nefolosinta autovehiculului, dar numai pentru perioada rezonabila necesara reparatiei autovehiculului.
ing. Ioan Ciobanu
Dupa parerea politistilor , a soferului autoplatformei ca transportat masina din Bucuresti pana in Arad si a unor meseriasi din service , masina are dauna totala .Ofiterul de daune a avansat (verbal ) o egala cu 500 euro , ca apoi sa mareasca suma de despagubire in cazul in care accept reparatia la 1700 euro .Verificand siteuri de vanzari auto second hand , masina mea valora 2000-2500 euro .Am impresia ca este "vorbit" cu seful seviceului si spera amandoi ca voi accepta reparatia cu piese second hand ., fortandu-mi mana pe faptul ca nu am mijloc de transport la slujba , si cu ce sa aduc marfa
In cazul ca voi merge pe dauna totala , daunele conexe (transportul , imobilizarea ) nu se mai pun la socoteala ? Valoarea oferita de ofiterul de daune , pentru dauna totala e circa 1500 euro
Oferta asiguratorului se refera doar la autovehicul. Celelalte daune se vor plati in cunatumul in care le puteti justifica cu acte doveditoare.
ing. Ioan Ciobanu
Acest lucru inseamna deschiderea unui proces cu soferul vinovat ? El este " descarcat de vinovatie " prin incheierea cu asiguratorul de RCA .A platit o amenda si a fost penalizat cu 3 puncte de penalizare . Nu ar fi normal ca asiguratorul sa tina cont in rasplata daunei si de cheltuielile conexe ?
Ofiterul de daune insista pe ideea ca fiind dauna totala , asiguraratorul plateste "valoarea de piata" a autovehiculului .Chiar daca lasam masina in Bucuresti , tot trebuia sa o transport din curtea serviceului acreditat in Arad sau in curtea unei firme de dezmembrari , si tot pe cheltuiala mea
Nu mi se pare corect : VINOVATUL -plateste o amenda si se alege cu puncte penalizare care se anuleaza dupa 6 luni iar PAGUBITUL -se alege cu deteriorarea bunului , devalorizarea bunului prin reparare , cheltuieli conexe si multa alergatura
Nu este normal sau NU SUNT NORMAL ?
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
DraghiciIulian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Euroins -o noua tzeapa ady88 ady88 Buna ziua! In data de 26.08.16 am fost instiintat ca suma ce-mi va fi acordata ca despagubire este de 2569,87 RON din care 1240 piesele, manopera 654 si ... (vezi toată discuția)
2000 de euro despăgubire pentru o mașină din 2017, avariată în proporție de 90%. ar trebui să acceptăm, sau ce altceva putem face? Elena ciurdar Elena ciurdar Am fost implicat într-un accident rutier vinovatul ne-a dat asigurarea lui cei de la asigurări ne-au oferit 2000 euro masina fiind avariată 90 la sută ... (vezi toată discuția)
Constatare amiabila Costin85 Costin85 Buna ziua ,va rog sa ma ajutati si pe mine... Daca firma de asigurari nu despagubeste atat incat sa acopere pagubele,cine plateste diferenta?Eu sau firma de ... (vezi toată discuția)