avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer de proprietate prin testament sau contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer de proprietate prin testament sau contract de vanzare cu clauza de uzufruct

Dupa 19 ani de casnicie am divortat si am lasat apartamentul cu tot ce era in el celor 2 copii ai mei si fostei sotii.
Dupa divort m-am mutat in alt oras si am inceput o noua viata alaturi de actuala mea partenera. Am cumparat un apartament prin imprumut bancar. Apartamentul este ipotecat de banca, pana la lichidarea creditului. Apartamentul este in coproprietate cu actuala mea partenera de viata, cu care nu sunt casatorit civil, si care are 2 copii. Suntem impreuna de 6 ani, ambii divortati.
Amandoi am vrea sa facem acte pe apartament celor 2 copii ai actualei mele partenere.
As dori sa ma indrumati si sa ma sfatuiti cum sa fac acest lucru legal astfel incat copii partenerei mele sa fie singurii care vor fi proprietarii apartamentului nostru, bineinteles cu conditia ca eu si partenera mea sa avem drept de uzufruct pe toata durata vietii noastre. Mentionez ca doar unul din copiii partenerei mele este major.
Am nevoie de sfaturi deoarece nu vreau ca acest apartament sa ajunga sa fie impartit intre copiii mei si copiii actualei mele partenere, si doresc ca apartamentul sa devina proprietatea exclusiva a copiilor partenerei mele.
Nu puteti sa faceti copiilor niciun contract de vanzare/cumparare pana nu se lichideaza creditul.
In situatia in care apartamentul nu era achizitionat prin credit exista posibilitatea unui contract de vanzare/cumparare cu clauza de uzufruct iar pentru copilul minor trebuie stabilit un tutore.
Prin ce acte ați lăsat ap cu tot ce era în el copiilor dvs și fostei soții? Dacă nu ați făcut acte, inseamna ca nu ați lăsat nimic. Puteți face partajul cu fosta soție și cota dvs sa o donați copiilor sau și mai simplu și mai ieftin faceți un testament prin care lasati cota ce v-ar reveni din acel ap, copiilor dvs și cota din acest ap, copiilor concubinei dvs.
@cyan, copilul minor ar fi reprezentat sau asistat (fct de vârstă) de mama sa, nu are nevoie nici de curator..de tutela nu poate fi vb,, tutela se instituie în alte cazuri.
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2015
gi-jane2, moderator
Apartamentul si bunurile din timpul casatoriei au ramas copiilor mei in urma partajului, un proces foarte lung, foarte costisitor si epuizant psihic. Am renuntat la bunurile din casa in favoarea copiilor iar pentru apartament mi s-a platit o sulta modica. Am crezut ca cedand fara sa primesc pretul care ar fi trebuit sa-l iau pe apartament, copiii vor aprecia acest lucru dar nu a fost deloc asa.
Asta e viata!
De aceea acum as dori ca apartamentul care l-am achizitionat prin credit bancar in coproprietate cu actuala partenera sa ramana copiilor actualei mele partenere, si din acest motiv as fi dorit sa ma sfatuti cum pot face acest lucru legal si sa fiu sigur ca jumatatea mea de apartament va ramane copiilor actualei mele partenere.
E destul de greu să-i excludeți pe copiii din prima căsătorie de la moștenirea care va rămâne în urma D-voastră.

Cel mai simplu era ca doar partenera D-voastră (mama copiilor) să fie proprietar pe acel apartament.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Încheiați un contract de întreținere și uzufruct la notar.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! 1.sunt recăsătorita de 3 ani, eu am 2 copii din ... Ana.S. Ana.S. Bună ziua! 1.Sunt recăsătorita de 3 ani, eu am 2 copii din prima căsătorie, iar soțul are 3 copii din prima lui căsătorie. Eu am un apartament luat ... (vezi toată discuția)
Donatie intre (viitori) soti wazz wazz Buna ziua, Sunt divortat, am doi copii majori, studenti, din o casatorie anterioara, si un apartament 3 camere donat(pana in momentul de fata, nepartajat ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa deces m_m m_m Buna ziua, Tatal meu este la a doua casatorie. Apartamentul in care locuiesc cei doi este cumparat de tatal meu inainte de casatorie. Cum se va face ... (vezi toată discuția)