avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... interzicerea fumatului la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

interzicerea fumatului la locul de munca

sunt intr-o situatie in care nu stiu ce sa fac.

am primit un mail de la unul din directori care, si citez: "[...] va recompensam cu INTERZICEREA fumatului in timpul orelor de program . Cei care vor incalca aceasta regula vor recupera 1h /zi stand si lucrand peste programul zilnic."

are voie sa interzica fumatul in timpul orelor de program? stiam ca se poate interzice fumatul in institutie, si ca angajatorul nu ete obligat sa amenajeze un spatiu destinat fumatorilor.

in acest timp a umblat prin firma o hartie printata cu mail-ul trimis, pe care a trebuit sa semnam cum ca am luat la cunostinta acest aspect. este legal ?

din cate stiu eu, nu se poate ca din cauza fumatului sa lucrezi o ora pe zi suplimentar, pentru ca orele prestate la solicitarea angajatorului sunt ore suplimentare, iar salariatii pot fi chemati sa presteze ore suplimentare numai cu consimtamantul lor si munca suplimentara se remunereaza.

in asteptare unui raspuns...

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 11:44, 10 August 2009
1. Angajatorii nostri au multa imaginatie! :))
2. Pe aceasta sectiune s-a mai discutat aceasta problema. Puteti sa cautati si sa cititi ce s-a scris.
Angajatorul are acesta posibilitate de-a interzice fumatul in orele de program, pentru ca din puctul sau de vedere d-v prin pauza de fumat, practic suspendati activitatea d-v lucrativa .....:( ceea ce nu cred ca poate face este sa va oblige sa prestati timp suplimentar daca d-v nu doriti .....poate insa sa va scada din orele lucrate pe zi timpul pe care il petreceti la tigara deci practic poate sa va oblige sa acceptati indirect orele suplimentare., care nu vor fi platite suplimentar ci vor fi considerate ca facand parte din orele obligatorii
stau la serviciu 9 ore, din care 1 ora pauza de masa, pauza de masa pe care nu o iau.

din cate vad am doua solutii.

sa fumez in timpul pauzei de masa sau sa propun angajatorului sa nu-mi iau pauza de masa, dar sa mi-o esalonez pe durata programului.

este posibil asa ceva ? :-/
daca lucrati la calculator, pe langa ora de masa, trebuie sa aveti perioade de pauza regulate pe care le folositi cum doriti.
Angajatorul trebuie sa introduca in regulamentul intern periodicitatea pauzelor, de obicei se practica 10 minute pauza la o ora....si nu se prelungeste programul datorita acestora (doar pauza de masa este extra program de lucru)
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
lorelayold76, utilizator
multumesc pentru raspunsuri.

am sa consult regulamentul intern.

Alte discuții în legătură

Pauza de masa Bazilman Bazilman In cazul unui program de lucru de 9 ore din care 1 ora este pauza: Ce cuprinde aceasta pauza? In aceasta pauza de masa se pot contoriza toate celelalte ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa papic papic Buna ziua, durata si timpul pauzei de masa trebe sa fie comunicat angajatului? Un angajat lucreaza 12 ore/noapte , dar este pontat doar 11 ore , 1 ora ... (vezi toată discuția)
Fumat la locul de munca pentru f.p. VladMirovici VladMirovici Cu ceva timp in urma discutam cu un amic o situatie reala, privind fumatul in cadrul institutiilor publice. Am gasit un topic pe acest site unde se mentiona ... (vezi toată discuția)