avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... se poate face servitute fara certificat de urbanism
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

se poate face servitute fara certificat de urbanism

Buna ziua,

Va rog daca se poate sa ma ajutati intr-o situatie.

Anul acesta am intabulat o casa; casa are acces pe un drum de exploatare de pamant acoperit cu iarba si nu are acces imediat la utilitati. La 50 m trece o linie de curent de medie tensiune iar ca sa ma pot bransa am nevoie de transformator si de un stalp, costurile ar ajunge la peste 1500 euro. Terenul pe care am construit casa a fost dezmembrat din capatul gradinii de la socrii. Ca sa nu trebuiasca sa platim 15000 euro pt curent, am vrut sa facem un drum de servitute peste terenul socrilor, si atunci ne-am putea bransa la utilitati de acolo.
Cand am depus la primarie pt certificat de urbanism, primarul a spus ca nu este deacord cu asa ceva, ca trebuie sa mabransez pe drumul la care are casa deschidere si ca nu imi va da certificatul de urbanism (pe documentatie s-a un drum de 4 m latime - frontul stradal la socrii este de 19 metrii si doar pe 4 nu este nimic construit).

Exista vreo posibilitate de a face drumul de servitute fara certificatul de urbanism? nu se da accest pe servitute furnizorului de curent electric ci doar casei - furnizorul va face bransamentul la inceputul servitutii, iar restul se va face de noi.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: bostancalin , utilizator 16:24, 10 Mai 2015
Buna ziua,

servitutea se poate naste si din conventia partilor, asa ca nu vad motivul pentru care Primarul refuza eliberarea unui certificat de urbanism.
Nu sunt in tema cu conditiile de forma sau de fond pentru eliberarea unui atare certificat si nici de ce ati avea nevoie de unul, insa atata vreme cat scoateti un topograf in teren, stabiliti de comun acord cu socrii o servitute peste terenul dansilor pe care o constituiti printr-un act notarial pe care il inscrieti in CF, orice refuz din partea primarului cred ca este unul ce excede cadrului legal.

In aceasta situatie va trebui sa actionati in judecata primaria respectiva, pentru a fi obligata pe aceasta cale la eliberarea documentelor necesare pe care refuza nejustificat sa vi le elibereze.

Repet insa, trebuie vazut care sunt conditiile de acordare ale unui atare act si daca nu cumva prin prisma incalcarii vreuneia din aceste conditii va este refuzata eliberarea certificatului.

Totodata, v-as sfatui sa va adresati unui avocat, pentru a va redacta si sustine actiunea in contradictoriu cu entitatea legala care poate fi improcesuata. Primaria de principiu nu poate sta in judecata ci doar unitatea administrativa prin primar.

Sarbatori frumoase!
Încă o dată , arăt că art. 6 al6 al L.50/1991 prevede că un drum de servitute nu poate fi constituit fără un Certificat de urbanism. Constituirea unui drept de servitute în lipsa CU, se sancționează cu nulitatea.
Ceeace se poate face însă este un act autentic , la notariat, prin care socrii vă permit traversarea proprietății lor. Notarul cunoaște f. bine acest model de act.
Pe de altă parte operatorul de energie electrică va proceda la emiterea fișei de soluție și a avizului tehnic de branșament pe baza acceptului socrilor de traversare a prop. lor.
Buna,


Dar accesul pe baza "actului autentic" se inscrie in cartea funciara a proprietatilor sau este doar intre persoane? Si enel ar putea sa faca bransamentul pe baza actului autentic, adica sa imi puna contorul la inceputul drumului de acces?


Multumesc,


Buna,


Am depus pentru Certificat de Urbanism la primarie pentru terenul pe care urma sa se faca drumul de servitute, iar cei de la primarie au refuzat si au spus ca avem deja acces la drum (la rumul de exploatare care este aproape impracticabil si fara aces la utilitati).

Exista cumva o lege prin care sa iti limiteze numarul de accese pe care le poti avea la o casa, care sa justifice raspunul primariei?
Cei de la primarie nu au mentionat nici un fel de lege sau de hotarare in foaia respectiva.


Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de servitute fara certificat de urbanism bostancalin bostancalin Imi cer scuze, am postat in topicul gresit - am repostat in topicul corect ( Discutii Juidice - Carte Funciara ... ) Multumesc. (vezi toată discuția)
Primaria refuza sa elibereze certificatul de ubanism bostancalin bostancalin Buna ziua, Imi puteti spune va rog daca primaria are baza legala sa refuze sa emita certificatul de urbanism pentru un drum de servitute autoa si pietonal ... (vezi toată discuția)
Drept de trecere Hotea333 Hotea333 Buna ziua in urma achiziționării unui teren intravilan fara acces la un drum public am obținut dela un vecin un drept de trecere care este si un fel de drum ... (vezi toată discuția)