avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatiei pentru concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatiei pentru concediu de maternitate

O angajată a firmei a ieşit în concediu prenatal.
Înainte să lucreze la firmă a lucrat în învăţământ. În luna noiembrie 2014 şi în martie 2015 a primit o sumă de bani câştigată în instanţă de cei din învăţământ pentru ceva nereguli la majorarea salariilor din anii precedenţi. Suma a fost impozitată cu toate impozitele ca şi un venit salarial. Aceste venituri cad în termenul de 6 luni pentru calcularea indemnizaţiei.
Întrebările mele sunt:
Această sumă este calculabilă la baza de calcul pentru indemnizaţia pentru concediul de maternitate?
Dacă da, atunci plătesc eu ca firma la care este angajată recent sau plătesc doar partea care i-ar reveni după salariul de la firmă?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 09:27, 10 Aprilie 2015
1. Daca veniturile sunt primite in cele 6 luni de dinainte de a intra in concediul de maternitate le luati si pe acestea in calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate.

2. Indemnizatia o platiti dvs. dar o recuperati integral de la CJAS.
Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate spune astfel:
Art. 33.
Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B (adică: A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu;) şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.
Atunci care este baza legală prin care totuși eu trebuie să plătesc și partea care i-ar reveni din venitul din învățământ.
Persoana asigurata nu se mai afla in situatia de la art.33.
Fiind un singur angajator, acesta va plati indemnizatia calculata pe baza veniturilor realizate in cele 6 luni anterioare, inclusiv cele de la alti angajatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doi angajatori, la unul in concediu de maternitate, la altul nu bw_vision bw_vision Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog, cu o clarificare? O persoana lucreaza la o firma privata si, in paralel, la o institutie de invatamant unde tine cateva ... (vezi toată discuția)
Conventia civila se ia in calcul la indemnizatia de maternitate si cea de crestere a copilului? ioana-elena81 ioana-elena81 Ce taxe trebuie achitate ca prestator - persoana fizica intr-o conventie civila de prestari servicii cu o intreprindere individuala pt ca sa se ia in calcul la ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie pre si post natal (126 zile) cand avem si venituri extra-salariale, ca persoana fizica gaby_carey gaby_carey Anterior celor 6 luni raportate la luna in care voi intra in pre si postnatal (luate toate 126 zile odata in sept 2014 - dupa nastere), am avut pe langa ... (vezi toată discuția)