O angajată a firmei a ieşit în concediu prenatal.
Înainte să lucreze la firmă a lucrat în învăţământ. În luna noiembrie 2014 şi în martie 2015 a primit o sumă de bani câştigată în instanţă de cei din învăţământ pentru ceva nereguli la majorarea salariilor din anii precedenţi. Suma a fost impozitată cu toate impozitele ca şi un venit salarial. Aceste venituri cad în termenul de 6 luni pentru calcularea indemnizaţiei.
Întrebările mele sunt:
Această sumă este calculabilă la baza de calcul pentru indemnizaţia pentru concediul de maternitate?
Dacă da, atunci plătesc eu ca firma la care este angajată recent sau plătesc doar partea care i-ar reveni după salariul de la firmă?
1. Daca veniturile sunt primite in cele 6 luni de dinainte de a intra in concediul de maternitate le luati si pe acestea in calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate.
2. Indemnizatia o platiti dvs. dar o recuperati integral de la CJAS.
Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate spune astfel:
Art. 33.
Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B (adică: A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu;) şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.
Atunci care este baza legală prin care totuși eu trebuie să plătesc și partea care i-ar reveni din venitul din învățământ.
Persoana asigurata nu se mai afla in situatia de la art.33.
Fiind un singur angajator, acesta va plati indemnizatia calculata pe baza veniturilor realizate in cele 6 luni anterioare, inclusiv cele de la alti angajatori.