avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Doi angajatori, la unul in concediu de maternitate, la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Doi angajatori, la unul in concediu de maternitate, la altul nu

Buna ziua,
Ma puteti ajuta, va rog, cu o clarificare?
O persoana lucreaza la o firma privata si, in paralel, la o institutie de invatamant unde tine cateva ore si face parte dintr-un proiect.
In luna iulie trebuie sa nasca si ar vrea sa intre in concediu de maternitate de la firma pe 3 mai.
La angajatorul 2, unde e angajata pe perioada determinata, predarea se incheie in mijlocul lui iunie, iar proiectul in august.
Poate sa intre in concediu de maternitate de la firma, si sa primeasca in continuare salariu de la scoala?
Pentru concediul de maternitate platit prin firma se pot lua in considerare si veniturile pe ultimele 6 luni de la scoala?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:51, 25 Februarie 2016
1. Legislatia in vigoare nu interzice la pe perioada de concediu de maternitate sa nu aveti venituri din alte surse decat de la angajatorul unde ati predat certificatul medical pentru concediu de maternitate.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 33
Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.

3. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

ART. 72
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
...


4. Ca urmare firma privata va plateste indemnizatia pentru concediul de maternitate numai in baza veniturilor obtinute din salariul de la ea, nu si de la celalalt angajator.

5. Daca in momentul solicitarii concediului de maternitate nu mai sunteti salariata la angajatorul 2 puteti sa cereti primului angajator s a va calculeze indemnizatia de concediu de maternitate si in baza veniturilor de la angajatorul 2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal irina.vas irina.vas Buna, Sunt administratorul unei societati si am si angajare facuta pe 2 ore/zi. Pe langa angajarea la firma mea mai sunt angajata si la o banca cu 8ore/zi. ... (vezi toată discuția)
Plata cumul de functii; angajata in concediu de maternitate elena pop elena pop angajata la societatea cu functia de baza se afla in concediu de maternitate in luna aprilie.Pe alta societate este angajata prin cumul de functii.In luna ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si c.i.c la mai multi angajatori margele margele Sunt angajata la 2 angajatori si urmeaza sa intru in concediu de maternitate. Am intrebat la CJASS daca trebuie sa predau certificatul de concediu medical la ... (vezi toată discuția)