Am fost angajata 1 luna si 3 zile.Am incetat colaborarea in perioada de proba, dar angajatorul spune ca am semnat regulamentul intern care stabilea ca pot solicita/beneficia de zile de concediu de odihna numai dupa ce trec de perioada de proba care este de tatonare si de cunoastere reciproca.
Daca treceam de aceasta perioada de proba aveam dreptul sa solicit concediu de odihna( chiar de a doua zi), si mi se luau in calcul si zilele din urma ( de cand a fost incheiat contractul).
Va rog sa imi spuneti daca angajatorul are dreptate sau nu, deoarece ei sustin ca semnand regulamentul intern am fost de acord ca nu o sa beneficiez de concediu de odihna si implicit nici de plata acestuia , mai repede de cele 3 luni.
Multumesc pentru raspunsul acordat.
Buna seara,
CO se acorda proportional cu timpul lucrat, fiecare salariat avand dreptul la CO, stabilit in baza unei programari. Nici un salariat nu poate renunta la CO, deci orice documente incheiate in acest sens sunt nule.
In cazul dvs, ar fi trebuit sa va achite zilele de CO neefectuate la incetarea CIM, adica 2 zile de CO.
Puteti sesiza ITM-ul.
1. Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
2. Legislatia nu specifica dupa cat timp de la angajre se poate beneficia de concediul de odihna.
3. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).