avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... leasing reziliat unilateral
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

leasing reziliat unilateral

Am achizitionat prin leasing un autoturism pentru care am achitat aproape toata valoarea, insa in ultima perioada, datorita unor probleme financiare majore nu am reusit sa achit ultimele trei rate, respectiv doua rate normale si ultima-valoarea reziduala ( in total aprox.2000 euro). Firma de leasing a hotarat sa rezilieze unilateral contractul, comunicand printr-o adresa acest lucru si faptul ca masina trebuie predat la dealer, iar orice plata efectuata dupa data rezilieri nu mai este luata in calcul pentru plata ratelor, ci a despagubirilor legate de recuperare.
Credeti ca poate fi contestata in instanta aceasta reziliere? Am auzit acum catva timp ca s-ar publica o HG prin care aceste deposedari nu se pot face decat dupa hotararea instantei, avand astfel un ragaz ca debitorul sa isi achite restantele. Asa este? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: element94 , utilizator 09:19, 6 Octombrie 2009
BUNA ZIUA
Citeste cu atentie contractul si te vei lamuri.In general asa procedeaza daca nu ai instiintat din timp asupra problemelor de plata.
Bafta.
Sunt exact in aceasi situatie .
Am achitat ceva mai mult de 30000 euro .Au mai ramas 10000 euro care includ valoarea reziduala,doua rate si
facturi de casco.
Sa inteleg o chestie....Firma de leasing ia masina, o vinde, incaseaza bani iar eu tot trebuie sa dau cei 10000 euro ?
Deci cistiga pe spatele meu de 2 ori ???
Deposedarea dvs. de bunul in leasing, daca nu este autorizata de instanta de judecata este abuziva. Rezilierea contractului si obligarea la restituire trebuie obtinute pe cale judecatoreasca.
Din pacate, contractele de leasing au prevederi care permit recuperarea bunului fara sa se apeleze la instantele de judecata. Insa, daca se recupereaza bunul si acesta este valorificat apoi de catre societatea de leasing, aceasta ar trebui in mod normal sa returneze utilizatorului suma de bani obtinuta in plus (dupa calcularea tuturor penalitatilor si cheltuielilor cu executarea silita....). Numai ca se omite instiintarea utilizatorului privind suma de bani obtinuta #-o
Asa ca, se poate spune ca societatile de leasing castiga de doua ori.
Ultima modificare: Duminică, 2 August 2009
Raluca Balascan, Avocat
Prevederea privind recuperarea bunului, in contra vointei posesorului este contrara legii. Orice deposedare a utilizatorului bunului de catre reprezentanti ai firmei de leasing, impotriva vointei utilizatorului, este furt. Legea penala apara chiar si simpla detentie a unui bun. Art. 208 C.pen.: Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia, în scopul de a si-l însusi pe nedrept, se pedepseste cu închisoare de la unu la 12 ani. (...) Fapta constituie furt chiar daca bunul apartine în întregime sau în parte faptuitorului, dar în momentul savârsirii acel bun se gasea în posesia sau detinerea legitima a altei persoane. Fapta "recuperarii" autovehiculului, firma de leasing facandu-si singura dreptate, prin trimiterea unui recuperator cu a 2-a cheie a masinii, constituie furt calificat.
Faceti plangere penala pentru savarsirea infractiunii de furt calificat in situatia in care se realizeaza o deposedare abuziva de bunul utilizat in leasing.
Contractul de leasing legitimeaza posesia autovehicului, dar este suficienta si detinerea simpla, fara titlu a bunului, iar finantatorul nu are decat sa ceara rezilierea contractului in fata instantei si obligarea paratului la restituire.

Alte discuții în legătură

Recuperare bun leasing Cent Cent Buna ziua, In cazul in care firma de leasing vrea sa recupereze bunul, ce se intampla in cazul in care refuz sa il inapoiez? In cazul unui autoturism ce se ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a unui contract de lesing auto nicolau viorel nicolau viorel La data de 28.02.2008 am incheiat cu o firma de leasing un contract pentru achizitionarea unui autoturism, cu avans 30% si fara rata reziduala, pt. o perioada ... (vezi toată discuția)
Facturare cu tva 19% sau 24% a despagubirilor si ratelor restante unui contract de leasing reziliat symona_ana symona_ana Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in legatura cu un contract de leasing (reziliat). La sfarsitul contractului de leasing se calculeaza de catre firma de ... (vezi toată discuția)