avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema cu teren luat de primarie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema cu teren luat de primarie

Buna ziua, am o problema cu un teren arabil, ce apartine bunicilor mei la tara. In urma cu putin timp au inceput, ca-n fiecare an, pregatirea terenului pt cultivare, ar acum primaria , in mod abuziv a cultivat grau, fara a-i anunta in prealabil. Cand au mers la primarie le-au spus ca vor primi in alta parte o parcela de pamant, dar aceasta nu le serveste pentru ce doreau ei sa cultive. As dori sa stiu ce pot face sa ii ajut sa recupereze terenul? Sau sa primeasca un lot corespunzator si banii investiti pentru pregatirea terenului. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 09:51, 12 Aprilie 2015
In ipoteza în care bunicii sunt proprietarii terenului, înscriși în CF singura modalitate în care Unitatea Administrativ Teritorială poate dobândii în proprietate terenul respectiv este prin procedura Exproprierii care presupune mai multe etape și care, presupun că nu s-a efectuat deoarece bunicii ar fi fost contactați.
În aceste condiții, bunicii Dvs. pot intenta o acțiune posesorie pentru redobândirea posesiei terenului respectiv.
Exista titlu de proprietate pentru terenul respectiv? Daca exista atunci faceti plangere pentru tulburare de posesie.
Atâta timp cât bunicii sunt proprietarii respectivului teren, absolut nimeni nu are dreptul să intervină cu privire la dreptul de proprietate asupra acestuia primăria , în acest caz nu ar avea nici un drept căci ar fi încălcarea art. 44 al Constituției , în primul rând care arată că dreptul de proprietate este garantat și ocrotit în mod egal, prin lege. indiferent de titular.
Nu cred că primăria, oricare ar fi aceasta, ar îndrăzni să încalce asemenea prevederi.
Așa cum s-a specificat anterior , în caz de expropiere- acest lucru s-ar putea efectua numai pentru utilitate publică și cu despăgubirea respectivă.
P.S- sub ce formă sunt bunicii proprietari- au contract de vânzare cumpărare, chitanță de mână sau au un drept de concesiune?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere decret neaplicat luminita -severa luminita -severa prin decret nr. 493/1954 se prevede exproprierea proprietarului, apoi prin alt decret din 1955, alocarea lotului expropriat ca loc de casa unui alt cetatean. ... (vezi toată discuția)
Incalcare proprietate MariusAnA MariusAnA In urma decesului bunicului meu, acum 2 ani, mi-a ramas mostenire un teren de 3600 mp. In urma cu 2 luni am reusit sa recuperez titlul de proprietate si am ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune bogdancata71 bogdancata71 Am cumparat de la un batran în 2005 jumătate de hectar în extravilanul unui oraș mare(teren arabil) în ideea că va căpăta ceva valoare în ... (vezi toată discuția)